2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Vona: Eljött az igazság pillanata

2016. november 14., hétfő 12:49, frissítve: kedd 13:51

Eljött az igazság pillanata, amikor kiderülhet, hogy a kormánypártok csak politikai kampányeszköznek használták-e a kvótaellenes népszavazást – jelentette ki a parlamentben napirend előtt a Jobbik elnöke.

Vona Gábor közölte: pártja újra benyújtja az Orbán Viktor által korábban javasolt alaptörvény-módosítást egyetlenegy mondatnyi különbséggel – a Jobbik ugyanis a módosításban a letelepedési kötvényeket is megszüntetné. Vona Gábor hozzátette: itt az ideje eldönteni, hogy ki a hazaáruló. Az, aki pénzért árulja a hazáját, vagy az, aki ezt megszüntetné.

„Alaptörvényi szinten ugyanaz szóról szóra, mint amelyet Orbán Viktor beterjesztett, egy mondattal kiegészítve, amely pedig megszüntetné a letelepedési kötvények lehetőségét. Tisztelt képviselőtársaim, tisztelt Répássy Róbert képviselőtársam, eljött az igazság pillanata. Ön egy szót nem mondott arról, hogy miért nem akarják majd támogatni ezt a beadványunkat. Hogyha önök annyira szeretnék az alaptörvény-módosítást, akkor itt a lehetőség! Hát támogassák, ne fogják vissza magukat” – mondta felszólalásában a Jobbik elnöke.

Az MSZP és az LMP a Fidesz és a Jobbik harcának tartja a vitát az alkotmánymódosításról. A szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan Reggeli járat című műsorunkban azt mondta: a párt saját törvényjavaslatban szüntetné meg a letelepedési kötvényeket, a cégeket pedig kötelezné, hogy különadóként fizessék be nyereségük 70 százalékát, ami akár 70 milliárd forint is lehet.

„Ha a Jobbik alaptörvény-módosítása kizárólag a letelepedési kötvényre vonatkozna, akkor megfontolnánk, megvizsgálnánk, hogy lehet-e azt támogatni. De mivel visszatérünk megint az alapkérdéshez, hogy egy érvénytelen szavazás után lehet-e alaptörvényt módosítani, s a Jobbik is ugyanazt a szöveget nyújtja be, csak kiegészíti ezzel a kis félmondattal, így mi azt mondjuk, hogy a magyar emberek többsége nemet mondott, nem ment el a népszavazásra, tehát nekünk ebben nincs dolgunk. Ha van javaslat a letelepedési kötvényre, ahogy nekünk van, abban van szerepünk, azt biztos, hogy támogatjuk” – közölte pártja álláspontját Tóth Bertalan.

A párt egyébként újból benyújtja a letelepedési kötvények megszüntetéséről szóló törvényjavaslatát.

„A letelepedésikötvény-biznisz megszüntetésével el kell számolniuk a baráti háttércégeknek, amelyek ügyvédi irodákhoz, kávézgató barátokhoz köthetők. Azt javasoljuk, hogy annak a százmilliárd forintnak, amelyet ebből kerestek, a nagy része kerüljön a költségvetésbe, és fordítsuk a magyar emberek problémáinak a megoldására, ne a Fideszhez köthető háttéremberek gazdagodjanak belőle. És nézzük meg, hogy az offshore cégek hogyan működtek, és kiket hoztak Magyarországra: a nemzetbiztonsági kockázatokat is vizsgálni kell” – tette hozzá a képviselő.

Az összes napirend előtti felszólalást itt nézheti vissza:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!