2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Ma nyújtja be a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát

,

2016. november 13., vasárnap 11:07, frissítve: kedd 13:53

Ma nyújtja be az Országgyűlésnek saját alaptörvény-módosító javaslatát a Jobbik – közölte tegnap a párt frakcióvezetője.

Az ellenzéki párt Orbán Viktor indítványát egészíti ki egy olyan félmondattal, amely megszünteti a letelepedési kötvényüzletet. A Fidesz politikai machinációnak minősítette a Jobbik húzását. A többi ellenzéki párt távol tartja magát a Jobbik és a Fidesz küzdelmétől.

Két szavazat híján bukott el kedden a miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosítás. Az ellenzéki képviselők vagy nemmel szavaztak, vagy távol maradtak. A Jobbik-frakció sem szavazott, noha azzal egyetért, hogy az Európai Unió ne írhassa el idegenek betelepítését Magyarországnak. Ám az ellenzéki párt az alaptörvény-módosításának megszavazását a letelepedésikötvény-üzlet megszüntetéséhez kötötte, amit a kormánypártok elutasítottak. A Jobbik hétfőn saját javaslatot nyújt be a parlamentnek.

„Ez az alaptörvény-módosítás ugyanaz, amit a teljes Fidesz-frakció jónak, követendőnek, előremutatónak és Magyarország biztonságát szolgálónak védett. Mindössze egyetlen mondatot tettünk hozzá: azt a mondatot, amivel a letelepedési kötvények forgalmazását meg kívánjuk szüntetni” – mondta Volner János, a párt frakcióvezetője.

Az Orbán Viktor által jegyzett módosítás szerint csak az Országgyűlés hozzájárulásával lehet idegen népességet letelepíteni Magyarországon. A Jobbik az egymondatos kiegészítéssel alkotmányos szinten tiltaná meg, hogy gazdag bevándorlók magyarországi tartózkodást vásároljanak maguknak több évre.

„Nem az alkotmányba való” – ezt mondta a Fidesz alelnöke a Jobbik javaslatáról. Gulyás Gergely szerint az ellenzéki párt belátta, hogy hibázott, amikor nem szavazta meg az alaptörvény módosítását.

„Saját pártelnökük korábban hazaárulónak minősítette ezt a magatartásformát. Nem csoda, hogy egy hét múlva próbálják korrigálni saját korábbi, alapvetően téves döntésüket. Az Országgyűlés egy komoly testület, ezért még a Jobbik felvetésére, ötletére sem tudjuk 24 óra alatt az alkotmányt módosítani” – tette hozzá Gulyás.

Az LMP, ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesz részt az alaptörvény módosításában – mondta a kispárt egyik elnökségi tagja.

„Mind a Jobbik, mind a Fidesznek ez a hókamókája, amit eljátszottak az alaptörvénnyel, nem a magyar emberek megvédéséről szól, hanem arról szól, hogy melyik tudja a pártpolitikai érdekeit képviselni. Mi ebben nem kívánunk részt venni” – reagált Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja.

Az MSZP is a Fidesz és a Jobbik harcának tartja a vitát az alkotmánymódosításról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!