2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Volt olyan taxis, akit rabosítottak, mert menekülteket fuvarozott

2015. augusztus 22., szombat 19:40, frissítve: vasárnap 13:33

Egyre többen szállítanak menekülteket pénzért cserébe. Nemcsak magánemberek, hanem taxisofőrök is. Az erre vonatkozó Btk.-szigorítást szeptember elején fogadhatja el a parlament.

Szombat hajnalban 11 olyan embert állítottak elő a rendőrök, akik pénzért szállítottak menekülteket Budapestre. Ellenük büntetőeljárás indult az illegális bevándorlók jogellenes tartózkodásának elősegítése miatt. Öt sofőrt viszont őrizetbe is vettek, mert összesen 31 szír menekültet szállítottak konvojban az M5-ösön. Őket embercsempészés bűntettével gyanúsítják, mert a migránsokat Ausztriába vitték volna. A rendőrök több ezer eurót foglaltak le az embercsempészektől.

A Hír TV próbálta megkérdezni a menedékkérőket, hogy honnan van pénzük taxira és szállodára, de nem beszéltek angolul.

„Naponta nagyon sok taxis nagyon sok megkeresést kap a migránsok részéről, hogy el szeretnének menni városon belül pályaudvarokra, ide-oda” – mondta az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán. A fuvarozók talán nem is tudják, hogy ezzel is megsértik a törvényt.

„A taxis vagyoni haszonszerzés céljából nyújt segítséget, és ez függetlenül attól, hogy ez a vagyoni haszon feketén megszerzett haszon, vagy ha ő a taxiórát bekapcsolja, úgy is vagyoni haszonszerzés, tehát mindenképpen ő ezt pénzért csinálja” – mondta televíziónknak dr. Rónay István ügyvéd, büntetőjogász.

A büntetőjogász azt mondja: ez két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ha pedig pénzért visz át valaki egy menekültet a határon, akkor már embercsempészésről is szó van, és az már nem két, hanem öt évet is jelenthet. Ennek ellenére Metál Zoltán is szállított már taxijában migránsokat. „Tisztességes emberek voltak, rendesen kifizették azt a díjat, ami a taxiórában szerepelt, és egy taxiállomásról szállítottam őket egy budapesti háromcsillagos hotelbe” – mesélte.

Egy szegedi kollégája viszont rosszabbul járt. Budapestre szállított volna menekülteket, de belefutott egy rendőrségi ellenőrzésbe, és a hatóságok a kocsiját lefoglalták, őt pedig rabosították. „Tudatták velem, hogy az autómat lefoglalják, mert ők azt mondták, hogy ezek Németországba akarnak menni, és én hozzásegítettem őket ahhoz, hogy határra jussanak. Na mindegy. Itt volt egy rabosítás, hetvenéves koromra szégyellem, hogy ide jutottam” – mondta egy szegedi taxisofőr.

A büntetőjogász hangsúlyozta azt is, hogy ha valaki megsajnál egy afgán családot az út szélén, és kocsijával elviszi őket mondjuk egy pályaudvarra, de nem kér érte pénzt, az nem minősül vétségnek. Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében a parlament szeptember elején fogadhatja el a büntető törvénykönyv szigorítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!