2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A miniszterek rokonai is indulhatnak állami pénzekért

,

2015. december 2., szerda 16:45, frissítve: csütörtök 15:53

Hamarosan tényleg saját lábukra állhatnak az állami vezetők családtagjai – egy tegnapi törvénymódosítás után akár a miniszterelnök – vagy a miniszterek gyerekei és szülei is indulhatnak közbeszerzéseken. Eddig ez a közjogi méltóságok és az állami vezetők rokonainak tilos volt, mostantól viszont csak akkor nem indulhatnak közbeszerzéseken cégükkel, ha egy háztartásban élnek a vezetővel. A sajtóban az új szabályozást már lex Tiborczként emlegetik, a kormányfő veje ugyanis korábban milliárdokért nyert önkormányzati megbízásokat cégével.

Kedden szavazta meg a parlamenti többség a közbeszerzési törvény módosítását. Az új változat szerint már az állami vezetők családtagjai is sorban állhatnak a közpénzek osztásakor. A javaslatra több ellenzéki képviselő is igent mondott, de utólag azt állítják: hibáztak. „Fodor Gábor a törvényalkotási bizottság ülésén nemmel szavazott a javaslatra, a plenáris ülésen szerencsétlen módon mellényúlt, és az igen gombot nyomta meg, majd ezt észlelve haladéktalanul jelezte a jegyzőknek, hogy tévesen szavazott, a jegyzőkönyvben nem szavazat szerepel az Országgyűlésben” – mondta Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

Nem sikerült eltalálniuk a jó gombot a Gyurcsány-párti képviselőknek sem. „Két szavazásra került sor, és az egyik szavazás, amely az összegző módosítókról szól, ott egyértelműen a nemet nyomtuk meg. Majd ezt követően én, aki figyeltem a szavazásra, kettőt lapoztam, és ehelyett a világos nem helyett a kazah és magyar együttműködésre vonatkozó, nálunk nemzetközi szerződésre vonatkozóan az igen gombot nyomtuk meg” – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője, aki hozzátette: a többség így is elfogadta a törvényt, amelynek egyetlen sorával sem értenek egyet.

„Tegnap gyakorlatilag befejezte az Orbán-kormány a lopásalapú kormányzás felépítését” – mondta Lukács Zoltán, MSZP-s képviselő. A szocialisták szerint a folyamat azzal kezdődött, hogy már nem a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni a közbeszerzéseknél. „Utána elfogadták ezt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a rokonoknak ki tudják osztani, gyakorlatilag ellenőrizetlenül a közpénzeket, majd pedig utána nem sokkal pártirányítás alá vonták az adóhivatalt és utána mindjárt el is döntötték, hogy ne lehessen a lopott pénzek nyomára akadni, mindjárt le is szűkítették a lehetőségét annak, hogy vagyonosodási vizsgálatot lehessen lefolytatni” – tette hozzá Lukács Zoltán.

A Jobbik szerint megágyaztak a kormányfő és más vezetők családi vagyongyarapodásának. „Megdőlt tehát az az állítás, hogy Orbán Viktor nem tud róla. Orbán Viktor maga a generálója, és a hozzá közeli családtagok pedig maguk a haszonélvezői az állami szintre emelt korrupciónak és a közpénzek ilyen szintű felhasználásának” – mondta Lukács László, a Jobbik képviselője.

Az LMP azt kifogásolta, hogy egy nap alatt verték át a parlamenten az új törvényt. „24 órája sem volt az ellenzéknek, hogy áttanulmányozza, hogy mi mindent nyomtak bele ebbe a csomagba. Várható most már, hogyha ilyen gyorsan akarnak valamit átverni az Országgyűlésen, akkor valami ilyesmire készülnek, hogy még jobban szét tudják lopni az állami vagyont” – véli Schmuck Erzsébet, a párt képviselője.

A kormányszóvivő alkotmányos aggályokkal indokolta a módosítást. „Egy dolog történik meg, mondjuk úgy, hogy alkalmazhatóvá, betarthatóvá teszi a törvényt, hiszen alkotmányos aggályok vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogyha mindenkire, minden politikusra, illetve hozzátartozóra kiterjesztették volna ezt a szabályt, akkor fél Magyarország érintett lett volna ebben a dologban. Úgyhogy most az egy háztartásban élőkre vonatkozik ez a szabály, ami még mindig sokkal kiterjesztőbb és szélesebb kör, mint a korábbi közbeszerzési szabályok alatt volt” – magyarázta meg Kovács Zoltán.

A törvény visszamenőleges hatályú: már a november 1-jén kiírt közbeszerzéseken is indulhattak az állami vezetők házastársai, gyerekei, szülei vagy testvérei. A sajtóban az új szabályozást már „lex Tiborczként” emlegetik, a kormányfő veje ugyanis korábban milliárdokért nyert önkormányzati megbízásokat cégével – ügyében egyébként az EU csalás elleni hivatala is vizsgálódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!