2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb félmilliárdot költenek a programra

2015. augusztus 25., kedd 21:55, frissítve: szerda 19:18

Újabb félmilliárd forintot költenek az Új nemzedék jövőjéért programra, ennyivel egészíti ki az Emmi azt a 3 milliárd európai uniós támogatást, amelyet a program megvalósításáért felelős cég felélt, mellette el is adósodott. A program hivatalosan pályaválasztási tanácsadásról, az iskolából kikerülők támogatásáról szólt. Ennek érdekében honlap készült, országszerte húsz Új nemzedék kontaktpont jött létre, iskolai programokat, rendezvényeket szerveztek, kiadványok készültek.

„A magyar fiatalok, ha el is mennek külföldre tanulni, ha el is mennek külföldre szakmát, világot látni, akkor jöjjenek haza, és utána Magyarországon boldoguljanak! Tehát, ha szabad javasolnom, akkor a központjában mindenképpen ez legyen ennek az egész programalkotásnak.” Ezekkel a mondatokkal indította útjára 2011-ben az akkori szociális és családügyekért felelős államtitkár az Új nemzedék jövőjéért programot, amely 3 milliárd forintból pályaválasztási tanácsadásokat nyújtott az iskolából kikerülőknek.


Az egyik budapesti kontaktponton egyetlen érdeklődő fiatal sincs benn. A program augusztus 31-én zárul, akkor ez a kontaktpont is megszűnik – mondta a tanácsadó. Az eredményekről az új nemzedék központ vezetőjétől hiába vártunk válaszokat. Telefonon elérhetetlennek bizonyultak, az e-mailre pedig nem válaszoltak.

A 3 milliárd forintos keretből a kontaktpontok mellett honlap is készült, iskolai programokat, rendezvényeket szerveztek, kiadványokat adtak ki. A közbeszerzéseket az Új Nemzedék Központ bonyolította, amely a tavalyi választások után az Emberi Erőforrások Minisztériumához került át. A 444.hu úgy tudja, az Emmi átvilágította a programot, és azt állapították meg, hogy egyes feladatokra túl sokat költöttek, ráadásul sok megbízást Fidesz-közeli cégek kaptak.

A Young and Partners Kft. például, amelynek vezetője Szijjártó Péter külügyminiszter ismerőse, több mint 310 millió forintot kapott arculattervezésért, illetve kommunikációs kampányok és médiamegjelenések szervezéséért. „310 millió forint jelen pillanatban a magyar médiapiacon és reklámpiacon egy hatalmas összeg” – fogalmazott Erdélyi Zsolt reklámszakember, aki hozzátette, ennyi pénzt talán a világ egyik legnagyobb autógyára költ arculatra, de úgy, hogy azt 158 országban látják, vagy a világ legnagyobb üdítőgyára költ arculatra, de úgy, hogy azt 158 országban látják, és rajta van mindenen.”

Nem csak a program ér véget augusztussal, az Új Nemzedék Központ Kft. pénze is elfogyott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján megjelent közlemény szerint félmilliárd forintot kapnak a többi közt adósságrendezésre. Állítólag azért van erre szükség, mert az uniós projekt önrészének előfinanszírozására már nem maradt pénze a központnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!