2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Újabb eszköz a civilek ellehetetlenítésére

2017. február 8., szerda 12:41, frissítve: szerda 15:32

Felfüggesztenék az adószámát azoknak a civil szervezeteknek, amelyek nem hajlandók nyilvánosságra hozni a külföldről kapott támogatásaikat – jelentette be Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője szerint amerikai mintára azokat köteleznék az adatszolgáltatásra, akik a költségvetésük 5-10 százalékánál nagyobb összegű támogatást kapnak külföldről. Ezeknek a civil szervezeteknek a tisztségviselőit vagyonbevallásra is köteleznék.

A törvénytervezetet a Fidesz-frakció még nem tárgyalta, de a tervek szerint az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kerülhet a képviselők elé.

„Olyan megoldásban gondolkodunk, hogy addig a civil szervezet nem folytathatja a tevékenységét, ameddig ennek a kötelezettségének nem hajlandó eleget tenni. Tehát nem büntető kategória, nem szabálysértés, semmi ilyesmi. Azt mondjuk, csak mondjunk egy példát, nem tudjuk, hogy mi a konkrét megoldás, felfüggesztjük az adószámát, tehát addig semmilyen tevékenységet nem folytathat, amíg nem hajlandó az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni, és utána nyugodtan folytathatja” – nyilatkozta Kósa Lajos.

Az álcivilek ellen irányul az a törvényjavaslat, amely nem állami szervezetek tisztségviselőit is vagyonnyilatkozat-tételre kötelezné – erről beszélt korábban Németh Szilárd. A retorika már korábbról ismert, Orbán Viktor még tavaly decemberben adott interjút egy kormányközeli sajtóterméknek, amelyben a liberális aberráció mintájaként Soros Györgyöt hozta fel. A kormányfő akkor hozzátette még: jön a lázadás éve 2017-ben.

A TASZ-t és a Transparencyt is likvidálnák Orbánék – a kormány szerint ugyanis „álcivil” társulásokról van szó, és jogtalanul szólnak bele a politikába. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!