2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tűzijátékok: életveszélyes sérüléseket is okozhatnak

2015. december 28., hétfő 20:33, frissítve: hétfő 20:33

Mától kaphatóak a szilveszteri tűzijátékok – a szakemberek a szabálytalan használat veszélyeire figyelmeztetnek. A fel nem használt tüzijátékokat január 5-ig kell leadni az átvételi pontokon, vagy visszavihetőek a vásárlás helyére is.

Akár meg is sérülhet az, aki szabálytalanul használ tűzijátékot. A szakemberek arra figyelmeztetnek: csak megbízható forrásból, szakértőktől érdemes vásárolni. „Ezeket a termékeket szakemberek árusítják. A szakemberek segíteni tudnak a felhasználásban, tanácsot tudnak adni, hogy milyen biztonsági rendszabályokat kell betartani” – mondta Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálat készenléti osztályvezetője.

A különböző kategóriájú tűzijátékok más-más szabályozás alá esnek. „Az 1-es és 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékek kisebb, hatóanyag tartalommal, kevésbé veszélyes terméket jelentenek. Ezeket egész évben már meg lehet vásárolni” – fogalmazott Povázsai Sándor, az ORFK rendészeti osztályvezetője.


A 3-as kategória viszont, amely komolyabb robbanótöltettel rendelkezik, csak szilveszterkor kapható – december 28-ától december 31-én este 6 óráig lehet megvásárolni. Fontos, hogy a petárda továbbra is tiltott. Akinél ilyet találnak, akár több százezer forintnyi büntetésre is számíthat. „Nagyon fontos, hogy ne petárda szót használjunk, azt továbbra sem lehet használni és vásárolni sem, árulni sem és megvenni sem lehet” – szögezte le Bérczi László, az Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség országos tűzoltósági főfelügyelője.

Az év utolsó napján fellőtt tűzijátékok ellen leginkább a kutyatulajdonosok szoktak tiltakozni – a hangos robbanások ugyanis megijesztik az állatokat, sokuk ilyenkor kóborol el otthonról. A kereskedők szerint ez egyszerűen orvosolható. „Mi azt szoktuk mindig mondani az állatvédőknek, illetve a kutyatartóknak, ezen a napon, ezen az estén engedjék be az állataikat az előszobába. Semmi baja nem lesz az előszobának, ha a kutyusok egy éjszakát ott tölt, viszont biztonságosan át tudja vészelni azt az időszakot” – nyilatkozta Gyóllai Judit, a NUVU Kft. szóvivője.

A fel nem használt 3-as kategóriájú tűzijátékokat január 5-ig kell a vásárlóknak leadniuk az erre rendszeresített átvételi pontokon vagy ott, ahol vásárolták őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!