2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Tüntettek, és aláírást gyűjtenek Jordán Tamásért

2017. március 3., péntek 15:50, frissítve: péntek 17:48

Több mint ezren tüntettek csütörtök este Szombathelyen a városháza előtt, hogy az önkormányzat nevezze ki a városban színházat alapító Jordán Tamás jelenlegi igazgatót további öt évre vezetőnek. A kormánypárti képviselők arra hivatkozva, hogy a szakmai bizottság nem véleményezte Jordán pályázatát, új pályázat kiírását kezdeményezték.

Zsúfolásig megtöltötték a városháza előtti teret a Jordán Tamás kinevezését támogató tüntetők Szombathelyen. Aláírásokat is gyűjtöttek, hogy a színigazgatót bízzák meg újabb öt évre.

„Látjuk, hogy milyen a városban a közhangulat. Arról nem tudok pontos számot mondani, hogy pontosan hány aláírást gyűjtöttek a különböző szervezetek, mert több szálon folyt az aláírásgyűjtés, de azt ki merem mondani, hogy Szombathely közvéleménye Jordán Tamást szeretné látni a Weöres Sándor Színház élén. Nem értjük, mi az a színjáték, ami a városháza falai között folyik” – mondta Varga Tamás, a V, mint Vas Egyesület elnöke.

A demonstrálók szerint egyértelmű, hogy alaptalan okokkal akarják Jordánt félreállítani. „Mondvacsinált szakmai indokokkal és és teljesen egyértelmű politikai indíttatásból akarják megtorpedózni ezt a pályázatot. Itt nekem az igazgató urat kell idéznem, hogy itt a legfőbb ideje a politika teljes száműzésének a színházból” – mondta egy civil aktivista.

A teremben nem sokkal a tüntetés után kezdte az önkormányzat tárgyalni a pályázat ügyét. Két pályázó volt, de az egyiket a beadója visszavonta. „Azt követően, hogy kiszivárgott az egyik pályázó pályázata, sérült a pályázati eljárás rendje” – mondta Koczka Csaba alpolgármester.

Ez volt az oka, hogy a szakmai bizottság nem tudott véleményt alkotni. A kormánypárti többség pedig erre hivatkozva érvényteleníteni akarta a pályázatot és újat kiírni. Ezt hiába javasolta a polgármester, nem kapott többséget. Ez után viszont Jordán Tamást mégsem nevezték ki, mert ő sem kapott többséget.

„Rendkívül méltatlan, hogy a színházalapító, első színházigazgató Jordán Tamást, aki egyedüli pályázóként maradt, nem választotta meg a képviselő-testület. Könnyen lehet, hogy nem lesz épeszű ember, aki pályázik Szombathelyen színház igazgatói pozícióra. Ha ez így történik, akkor ez is alátámasztja azt, hogy bűn, ami ma a közgyűlésben történt” – mutatott rá Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely frakcióvezetője.

A képviselők végül arról döntöttek, hogy harminc napon beül új pályázatot írnak ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!