2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tiszteletbeli díszdoktorrá avatták Plácido Domingót

2016. február 7., vasárnap 20:05

A Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli díszdoktorrá avatta Plácido Domingo világhírű spanyol operaénekest. A világsztár székfoglaló beszédében azt mondta, Pécs híres etnikai és vallási toleranciájáról, ami példaként szolgálhat a kontinens valamennyi városa számára.

Plácido Domingo korábban két alkalommal is fellépett Pécsett, 2010-ben pedig fővédnökként az Európa kulturális fővárosa programot segítette. „Amikor Pécs Európa kulturális fővárosa volt, akkor Plácido Domingo jóvoltából egy nagyon fontos presztízsünk jött létre olyan szempontból, hogy ő volt a fő támogatója, fő patrónusa ennek az eseménynek” – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara öt éve terjesztette fel a művészt a díszdoktori címre. Az indoklás szerint a kampusz ezzel is kifejezi tiszteletét a művésznek a városért tett szolgálataiért. „Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogyha egy mód van rá, akkor felajánljuk neki, hogy díszdoktorrá avatjuk, és most adódott ez a lehetőség. Ő élt vele, és azt gondolom, hogy maga az egész ünnepség, meg az a hangulat, amit közösen tudtunk teremteni, de természetesen elsősorban az ő személyisége, visszaigazolt mindannyiunkat” – fogalmazott Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Plácido Domingo székfoglalójában azt mondta, Pécs híres etnikai és vallási toleranciájáról, és példaként szolgálhat Európa valamennyi városa számára. Azt ígérte: koncertnaptára ugyan évekre tele van, de megpróbál időt szakítani arra, hogy 2017-ben újra a baranyai megyeszékhelyre látogasson. „Azt remélem, hogy jövőre, amikor a Pécsi Tudományegyetem 650 éves fennállását ünnepli, vissza tudok jönni a városba. Tervezem, hogy az 1993 óta létező Operália tehetségkutató verseny győzteseit magammal hozom, akik egy koncerten be is mutatkoznak Pécsett” – mondta a világhírű operaénekes.

Pácido Domingo a Hír TV arra a kérdésére, tervezi-e, hogy ezen a koncerten maga is fellép, azt válaszolta: karmester lesz inkább, bár nem kizárt, hogy énekelni is fog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!