2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tiltakoznak a Testnevelési Egyetem terjeszkedése ellen

2015. december 11., péntek 19:30, frissítve: péntek 20:10

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Hegyvidék lakói a Testnevelési Egyetem sportpályájának terjeszkedése ellen. Az egyetem atlétikai csarnoka októberben égett le. A kormány 30 milliárd forintért új kampuszt épít. A beruházás során egy Csörsz utcai parkban is terjeszkedne a felsőoktatási intézmény.

30 milliárd forintból, a következő országgyűlési választásokra épül meg a Testnevelési Egyetem új kampusza. A Csörsz utcában  egy nyolcszintes, többfunkciós sportcsarnokot, valamint egy atlétikapályát is építenek majd – a szomszédos park terhére. „A parki négyzetmétereket nem tudom megmondani, de maximum 2,5-3 ezer négyzetméter kerülne át a Testnevelési Egyetemnek egy szabadtéri pályának a fölhasználására. Azzal a kritériummal, hogy a polgármester úrral, Pokorni úrral, megállapodva ezt a parkfelületet a kerületen belül, lehetőleg néhány száz méteren belül a lakosság számára biztosítani kell az építtetőnek” – közölte Mocsai Lajos rektor.

A lakókat hideg zuhanyként érte a hír, és aláírásgyűjtést indítottak a beruházás ellen. Több mint kétszázan írták alá eddig az íveket. „Fel vagyunk háborodva azért is, mert az itt lakó embereket egyáltalában meg nem kérdezték, ami megint tipikus dolog, hogy döntéseket hoznak a fejünk fölött, ezt senki nem szereti. Nyilvánvalóan, ahogyan a Normafa ügyében is lehetett végül is egy olyan megállapodást találni, amelyik mindenkinek megfelelt, a legszigorúbb feltételeknek is, itt is lehetne megoldást találni” – nyilatkozta egy kerületi lakos.

Ha a lakókon múlna, egyetlenegy négyzetcentiméter sem kerülne a Testnevelési Egyetemhez. „Azt is nehezen tudjuk elképzelni, hogy lakóépület előtt tíz méterrel egy futballpálya működjön, tehát az is nehezen elképzelhető. A másik, ami nagy probléma, a Hegyalja út. A Hegyalja út Budapest – a statisztika szerint – Budapest legforgalmasabb útja. Na most, ha még ezt a pár öreg fát is kivágják, és itt egy futballpálya lesz, bizonyára van elképzelésük, hogy milyen állapotok lesznek itt” – mutatott rá egy másik hegyvidéki lakos.

A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere egyeztetést ígér. „Azt jelenti, hogy amennyit tudunk egyelőre a beruházásról, hogy ez egy kiemelt beruházás lesz várhatóan, tehát kormányzati döntést igényel. Az önkormányzat saját hatáskörében eljár, igyekszik a kerületi polgároknak, az ott élőknek az érdekeit messzemenően érvényesíteni. Ez a következő tárgyalásokon fog eldőlni” – közölte Kovács Lajos. Az alpolgármester hozzátette, a Testnevelési Egyetem kampuszát nem az önkormányzat építi meg és valószínűleg nem is a kerület lesz az engedélyező hatóság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!