2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Támogatták a kétharmad kikerülését

2015. december 10., csütörtök 19:30, frissítve: csütörtök 23:35

Támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön a Polgári Törvénykönyv módosítását, amivel a Fidesz a kétharmadot kerülné ki. A változtatással az elárverezett földekre megkötött haszonbérleti szerződések az új tulajdonos belépésével új kontraktusnak is minősülnek, vagyis meg lehet emelni a 2013 decembere előtt megszabott haszonbérleti díjakat.

Mióta nincs kétharmados többsége a kormánypártoknak a parlamentben, igyekeznek kerülni a sarkalatos törvények módosítását. A bérleti szerződésekre vonatkozó szabályokat a Polgári Törvénykönyv passzusai rögzítik, amelyek módosításához elég az egyszerű többség.

„Ezek a rendelkezések nem sarkalatos rendelkezések. Soha nem is gondolta senki annak akkor sem, amikor az alaptörvény-módosítást elfogadtuk, hogy egy bérleti díjra vagy egy szerződés megszűnésére vonatkozó szabályok kétharmadosnak, azaz sarkalatosnak minősüljenek” – mondta Vas Imre fideszes országgyűlési képviselő.

Az ellenzék a törvényalkotási bizottságban is bírálta a fideszes elképzelést. A Jobbik úgy látja, hogy olyasmibe nyúl bele a Fidesz, amit az alaptörvény rögzít, vagyis szükség lenne a kétharmadra. „Vas képviselőtársamtól megkérdezném, hogy a haszonbérlet az hasznosítás esetleg? Mert szerintem jogilag az. Na most hogyha hasznosítás, akkor az alaptörvény alapján kellene sarkalatosnak lennie” – mondta Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

Staudt Gábor jelezte: ha a parlament elfogadja a törvényt, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A szocialisták szerint a Fidesz javaslata a jogbiztonságot veszélyezteti. „Megint egy korábbi baráttal harcoló alakulat olyan ötlettel állt elő, amely nemcsak a barátot sújtja, hanem minden magyar gazdálkodót. Hiszen azt a stabilitást szünteti meg az ágazatban, amelyet legalább a kétoldalú szerződéseknek a tiszteletben tartása eddig jellemzett” – mondta Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

A bizottság végül a kormánypárti képviselők szavazataival támogatta a módosítást, így arról a parlament is szavazhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!