2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Szűrőcentrumot hoznak létre gyerekeknek

2016. március 18., péntek 10:50

Minden negyedik gyerek túlsúlyos, és sok a gerincferdüléses fiatal. Az orvosok szerint ezt az okozza, hogy túl sokat ülünk a számítógép és a tv előtt, keveset sportolunk és egészségtelen ételeket eszünk. A fiatalkori betegségek szűrésére Miskolcon egészségfejlesztési intéztet hoz létre az önkormányzat, idén 407 milliós költségvetéssel. A gyerekeket védőnők és orvosok közösen, évente vizsgálják majd.

A testnevelésórákon mindenkinek kötelező a mozgás, szabadidejükben viszont csak kevesebben sportolnak. Tervek szerint a miskolci gyermekváros egy jelenleg üresen álló épületszárnyában alakítanák ki az egészségcentrumot, ahová buszokkal hozzák majd a gyerekeket a szűrésekre és előadásokra.

A háziorvos szerint jó ötlet a szűrőcentrum, mert fontos lenne a gyakori vizsgálat, hiszen a betegségek a kezdeti stádiumban még könnyebben kezelhetők. „Ilyen jellegű integráció nincs az országban jelenleg sehol. Nagyon kíváncsian és bizakodóan várom azt, hogy milyen eredményekkel fog járni ez néhány éven belül. Bízom benne, hogy egy olyan program kialakítására van lehetőség, amely országos pilot program lehet” – nyilatkozta Simkó Róbert háziorvos a Hír TV-nek.

A centrum vezetője, Papp Csaba szerint a mostani rendszerrel az a baj, hogy az iskolai szűrések eredményeiről a háziorvosok csak ritkán értesülnek. Ez pedig nem jó a gyerekeknek, mert későn derül ki, hogy segítségre van szükségük. „Mit tehetünk? Egyetlenegy dolgot. Hozzuk össze a kettőt egy intézményi rendszerbe” – mondja az egészségpolitikai szakértő.

A miskolci közgyűlés megszavazta az egészségfejlesztési intézet létrehozását. A város polgármestere szerint az ügy korszakos jelentőségű. A gyerekeket ugyanazok a védőnők és orvosok vizsgálják majd, mint eddig, de mindezt egy helyen, együttműködve teszik majd.

„Ezáltal sokkal hatékonyabban fogjuk működtetni ezt az intézményt. Sokkal gyorsabban fogjuk tudni kiszűrni gyermekeink megbetegedéseit, és automatikusan, egy informatikai rendszer segítségével, az alapellátásban dolgozó háziorvosok rögtön látni fogják azokat az eredményeket, amelyeket a szűrés kapcsán elvégeztünk” – véli Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

A tervek szerint évente vizsgálják majd a miskolci diákokat, a szűrés pedig már idén ősszel megkezdődhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!