2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Meghirdették a sztrájkjukat Pukliék

,

2016. március 24., csütörtök 13:16, frissítve: csütörtök 20:43

Meghirdették egyórás sztrájkjukat jövő szerdára a Tanítanék mozgalom képviselői. Pukli István a Kossuth téri bejelentésen arra kért minden pedagógust, hogy március 30-án reggel 8 és 9 óra között álljanak ki az iskola elé. Eddig közel 80 iskola jelezte, hogy részt vesznek a polgári engedetlenségi akcióban.

Szerda éjfélkor lejárt az ultimátum, és nem érkezett meg a miniszterelnöki vagy az államfői bocsánatkérés, és nem ültek tárgyalóasztalhoz sem a tiltakozó pedagógusokkal. Pukli István ezért a Kossuth téren bejelentette a polgári engedetlenségi akciót.

„Szeretnénk felszólítani a kollégáinkat és mindenkit, aki szimpatizál velünk: szülőket, más ágazatokban dolgozó embereket, kollégáinkat, hogy jövő héten szerdán, március 30-án 8 és 9 óra között álljanak ki az iskola elé, és szavaztassák meg ismét a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, hogy nyilvánítsuk ki elégedetlenségünket ezzel kapcsolatban. Szólítsuk fel a kormányzatot arra, hogy mi mindenképpen változást szeretnénk a következő év szeptemberétől, és ezt a közoktatási platform 12 pontjával szeretnénk megvalósítani” – mondta az igazgató.

Tekintse meg Pukli István bejelentését:

Eddig csaknem, 80 iskola jelezte, hogy részt vesznek az akcióban. Köztük van a pedagógusok tiltakozáshullámát elindító miskolci középiskola is.

„Az iskolánkkal szemközti Tízes honvéd szoborhoz fogunk kimenni, és az ott lévő parkot fogjuk rendbe tenni a polgári engedetlenségben részt vevő kollégákkal, illetve a csatlakozó szülőkkel, támogatókkal, míg a többiek pedig szolidaritásból az iskola épületen belül, az iskola kertjét fogják rendbe szedni, virágot fognak ültetni, és végül az egy óra leteltével közösen fát fogunk ültetni” – jelentette ki Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A Fidesz alelnöke szerint a kormány már tett lépéseket a problémák megoldására. „Én úgy látom, hogy eredmény is van, hiszen az alfa és ómegaként meghatározott Klik nyáron végérvényesen búcsút int a hazai köznevelésnek, közoktatásnak, a 37 milliárdos költséget, amelyben egyébként, vagy a 38 milliárdos pluszpénzt, amiben 17 milliárd adósság is szerepelt, azt megkapták, tehát az adósságot rendezték” – fogalmazott Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke.

Közben az LMP módosítaná a sztrájktörvényt, hogy ne polgári engedetlenségi mozgalommal kelljen élniük a munkavállalóknak. „Az elmúlt években senkinek sem sikerült egy látható sztrájkot összehoznia ebben az országban. Ez nem azért van, mert a munkavállalók annyira elégedettek lennének, hanem azért van, mert a sztrájkot ellehetetlenítették, teljesen tudatosan” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ökopárt szakszervezetekkel is egyeztetett javaslatáról. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy ők a jelenlegi sztrájktörvény szerint szabályozott formában próbálnak ugyanazért küzdeni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!