2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Sztrájkolnak a fogorvosok

,

2017. szeptember 4., hétfő 19:02, frissítve: hétfő 19:06

Háromnapos sztrájkba kezdtek a fogorvosok, miután eredménytelenül zárultak az egyeztetések az egészségügyi kormányzattal. Szerdáig az állami praxisban csak a sürgős eseteket látják el. A munkalassítás nagyjából 3 millió embert érint.

Foghúzás, fájdalomcsillapítás és a törött fogak lecsiszolása - csak a legsürgősebb beavatkozásokat látják el az egyik szegedi körzeti fogászati rendelőben is a hét első 3 napján. Az országos munkalassítással a fogorvosok azért tiltakoznak, mert a társadalombiztosítás által támogatott ellátás finanszírozása alacsony, kevesebb pénzt kapnak rá, mint amiből az fenntartható.

„A fogorvosnak is, hogy ha nem minimálbért akar magának, ami a későbbi nyugdíjába azért ez elég rosszul festene, hogyha nyugdíj fele álló fogorvos is csak minimálbéren lenne, neki is a járulékait fizetni, ezen kívül a rezsiköltség, víz és villany fogyasztás a gépek miatt elég magas. A gépek beszerzése, javítása is. A beszerzése az több milliós, a javítás is százezres költségek” – mondta, Süveges Ágnes, fogorvos.

A szegedi fogorvos kollégáihoz hasonlóan havi 700 ezer forint körüli összegből gazdálkodik, az asszisztens bérének kifizetése, valamint az anyagbeszerzés költségeit magánpraxisából egészíti ki.

„Az egészségügyben nagyon komoly fejlesztések voltak, és ebből a fogászat rendre kimaradt. Gyakorlatilag minket ottfelejtettek egy havi 760 ezer forintos finansznál, ami jól hangzik, de ebből kell kigazdálkodni mindent. Orvosfizetés, asszisztensfizetés, rezsi, amort, anyag, tehát mindent. És teszik ezt azért, mert azt mondják, a fogorvosnak van más bevétele, magánrendel, de valójában a fogorvos magánrendelése nem arra való, hogy abból az állami beteget megfinanszírozza. Úgy gondolom, hogy az állami beteget az állam finanszírozza” – mondta Nagy Ákos fogorvos.

A fogorvosok mozgalmához országosan a 2800 alapellátó praxisból 900 csatlakozott.

„A komoly strukturális átalakítást azt nem lehet elkerülni, hogy ezt a forrást megfelelőképpen és hatékonyan lehessen allokálni a rendszerbe. Én hiszek abban, hogy csoportpraxisokat kellene megalakítani, különösen nem nagy városokban, hanem kistelepüléseken, kistérségekben ki fognak üresedni a praxisok, már jelenleg is 300 üres, tartósan betöltetlen alapellátási, fogorvosi praxis van” – így a Magyar Orvosi Kamara, Fogorvosi Tagozat tagja, Pinke Ildikó.

A szakértő kiemelte, hogy a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozata 24 milliárd forintos hiányt állapított meg a fogorvosi alapellátásban. Emiatt szerinte most már a kormányzatnak döntenie kellene arról, hogy melyek azok az ellátások, amelyeket a tb finanszíroz és mi az, amiért már a pácienseknek kell fizetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!