2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szita Károly országosan kiterjesztené a pécsi példát

Hír TV

2017. december 19., kedd 21:30, frissítve: kedd 22:12

Először ütnek, és csak azután kérdeznek – így írható le a fideszes álláspont a Soros György alapítványa által támogatott civil szervezetek ügyében. Szita Károly országosan kiterjesztené a pécsi példát, a liberálisok viszont alaptörvény-ellenesnek tartják a civilek megkülönböztetését, ezért az alapvető jogok biztosához, illetve az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Tavasszal szavazta meg a külföldi támogatású civil szervezetek megbélyegzését szolgáló törvényt a kormánypárti többség. Most pedig a fideszes polgármesterek igyekszenek lehetetlenné tenni azoknak a civileknek a működését, amelyeket szerintük Soros György támogat, és céljuk a betelepítés.

Pécs fideszes vezetésű önkormányzata alig néhány napja nyilvánította nemkívánatosnak a tanodákat és rászorulókat segítő Az Emberség Erejével Alapítványt. Felszólították a város lakóit, hogy ne adjanak ki helyiséget nekik.

A baranyai megyeszékhely után Székesfehérvár és Debrecen is hasonló nyilatkozatot fogalmazott meg. A pécsi és a debreceni szervezetnek is az a bűne, hogy mintegy 130 millió forintos támogatást kaptak Soros György alapítványától.

„Jobb félni, mint megijedni, azon a véleményen vagyok” – fogalmazott Kaposvár fideszes vezetője. Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként egyeztetni hívja polgármestereket a magyar származású amerikai milliárdos által támogatott civil szervezetek jelentette veszélyről.

„Ha kiderül, hogy semmi köze nincs hozzájuk, még mi is támogatni fogjuk őket. (…) Kaposvár polgármestere vagyok. Ha kiderül, hogy nem ez van, akkor még mi is támogatni fogjuk őket” – így Szita Károly.

„Ez felháborító viselkedésforma a kaposvári polgármestertől, a leghatározottabban elítélem Szita Károlynak a fellépését és mondatait ez ügyben. A civil szervezeteket meg kell becsülni, a civil szervezetektől nem megijedni kell, és nem kell tőlük félni” – mondta a Liberálisok elnöke. Fodor Gábor a civilek ügyében az alapvető jogok biztosához és az Alkotmánybírósághoz fordul.

A fideszes önkormányzatok döntései miatt 118 civil szervezet is összefogott, közös állásfoglalást adtak ki. 

„Ez a támadás, amelyet az Orbán-kormány 2017-ben kezdett, és egyre durvábban folytat, tipikusan annak az ellenségképzésnek, boszorkányüldözésnek a része, amelyet azért folytatnak, hogy egyrészt a kormány nélkülözhetetlenségét hangsúlyozzák, másrészt pedig hogy a valódi társadalmi problémákról eltereljék a figyelmet” – jelentette ki a Szépírók Társaságának elnöke, Gács Anna.

Az állásfoglaláshoz egy nap alatt 138-an csatlakoztak.

Testhez álló feladat

Botka László szerint testhez álló feladatot kapott Szita Károly. A szocialista politikus facebook-bejegyzésében a kaposvári polgármester sajtóban megszellőztetett ügynökmúltjára utal. Úgy fogalmaz, most a Fidesznek dolgozva a településvezetőknek ír levelet, ahogy tette ezt az állampárti időkben is - igaz, akkor saját hozzátartozóiról fogalmazott jelentéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!