2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Nem akarnak a budapestihez hasonló rendbontásokat Debrecenben

Hír TV

2017. december 18., hétfő 16:45, frissítve: hétfő 20:10

Erről beszélt Papp László, a város polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amely a Soros Györgyhöz köthető szervezetek terjeszkedéséről szólt.

Még november végén írta meg az Abcúg.hu, hogy vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, és hamarosan több százezer dollárt fog szétosztani dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között. A projekt részeként új irodák nyílnak Pécsen és Debrecenben is.

Az ügy így karácsony előtt annyira égetően fontos, hogy hétfőre össze is hívtak egy sajtótájékoztatót Nincs szükség Debrecenben Soros-szervezetekre címmel. Az eseményen részt vett Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Papp László polgármester, Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára és Pósán László országgyűlési képviselő is.

A szokásos sorosozás után a sajtó feltehette kérdéseit. A Hír TV Papp Lászlót kérdezte arról, hogy eddig milyen problémákat okoztak a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek Debrecenben.

A polgármester azt válaszolta, hogy „Nemkívánatos Debrecenben az, hogy mondjuk olyan viszonyok, olyan utcai rendbontások és tüntetések legyenek, mint amilyenekre példát láttunk a fővárosban. Debrecen ebben a tekintetben nem vevő erre a politikára.”

Hozzátette: a város érdekei az elsődlegesek, míg Soros Györgyé ezredrangú. Papp szerint senkitől nem veszik el a lehetőséget, hogy tüntessen, politikai véleményt formáljon, egyszerűen nem akarnak olyan tüntetéseket, szavai szerint zavargásokat, amelyek Budapesten voltak.

Hangsúlyozta, Debrecen az elmúlt években küzdelmet vívott a migráció problémáival, több mint hetvenezer migráns fordult meg a városban, ebből elegük lett. A Soros-szervezetekre pedig úgy tekintenek, mint amelyeknek céljuk a migránsokat betelepíteni nemcsak oda, de az ország más részeire is, bár azt nem tudta megmondani az eseményen, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány új projektjének részeként mire is készül pontosan, vagy hogy jelentenek-e bármilyen veszélyt vagy fenyegetést a városra, az ott élő emberekre.

A vitára sem mentek el, mert Soros

Nem vett részt a Fidesz a debreceni Natív egyesület múlt csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén, mivel Pósán László szerint „a natívosok Soros György fizetett politikai aktivistái”. A politikus közölte: „Sajtóértesülésekből tudjuk, hogy a milliárdos spekuláns Debrecenben is aktivizálta a »civiljeit«. 500 ezer dollárt, azaz több mint 130 millió forintot adott az Alternatív Közösségek Egyesületének, hogy az álcivil szervezeteken, többek közt a Natívon keresztül politikai nyomást gyakoroljon a debreceni közéletre. A héten a sajtóban úgy nyilatkoztak az egyesület vezetői, hogy az Alternatív Közösségek Egyesületének informális csoportja a Natív, amelynek pénzügyi felügyeletét is ellátják, és amelynek tagjai szervezték a tegnapi eseményt is. Bizonyára Soros úgy ítéli meg, hogy a debreceni ellenzék nem kellően aktív, ezért a szervezetein keresztül átvette az irányítást.”

Az eseményen egyébként az Együtt, a Jobbik, az LMP, az MKKP, a Párbeszéd és a Momentum helyi politikusai is részt vettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!