2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Szanyi bezavart, ezért Soroshoz hasonlítják

2016. július 4., hétfő 20:36

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúriához a kvótareferendumról szóló népszavazás miatt Szanyi Tibor. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint a népszavazás súlyosan sértené az Európai Unió alapszerződését, amely szerinte közös üggyé teszi a menekültpolitikát. A kormánypártok szerint a szocialisták az emberek akarata ellenére támogatják a bevándorlást. A liberálisok elnöke, Fodor Gábor arra számít, hogy az államfő a héten kiírja a referendumot.

Szanyi Tibor szerint a népszavazás súlyosan sértené az Európai Unió alapszerződését, mert az szerinte közös üggyé teszi a menekültpolitikát. A szocialista európai parlamenti képviselő korábban már megtámadta a referendumot, ám az Alkotmánybíróság annak nem adott helyt.

„Amúgy egyébként az Alkotmánybíróság abban az eljárásban csak formai ügyeket nézhet, viszont az alkotmányjogi panasz tekintetében immár a tartalmi ügyeket is köteles tekintetbe venni. Az alkotmányjogi panaszom befogadására 120 napja van az Alkotmánybíróságnak, illetve aztán a panaszt kivizsgálására még további 180, ami azt jelenti, hogy 300 napja van mindösszesen az Alkotmánybíróságnak, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, hát ez majdnem egy év. Én tartok tőle, hogy az államfő ennél hamarabb fogja kiírni a vonatkozó népszavazást” – fejtette ki.

Szanyi azonban világossá tette: ebben az esetben az uniós bírósághoz fordul. A politikus visszautasította azt a fideszes vádat, hogy brüsszeli megrendelésre támadja a referendumot.

„Nem tapasztaltam, hogy tőlem bárki bármit megrendelt volna. A Magyar Köztársaság európai parlamenti képviselője vagyok, tehát ebből a szempontból én a választóim megrendelése szerint cselekszem; ez nem Brüsszelben van” – fogalmazott.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója nem tulajdonít nagy jelentőséget Szanyi panaszának.

„Az Alkotmánybíróság már döntést hozott a korábbi baloldali beadványokról. Hát lehet ezt ismételgetni hosszan, de én szerintem ennek nincsen gyakorlati jelentősége. Itt a bevándorláspártiságnak egy kicsit ilyen túllihegésének látszik ez a dolog” – fejtette ki Bakondi György.

A referendumot a Liberálisok elnöke is elutasítja, az alkotmányjogi panasznak azonban nem sok értelmét látja.

„Én erre számítok, hogy ki fogják írni ezt a népszavazást, akkor viszont el kell menni és igennel kell szavazni. Pont az ellenkezőjét kell szavazni, mint amit a kormány vár, azért, hogy legyen világos az üzenet, hogy ott vagyunk az unió mellett és szembemegyünk azzal, amit a kormány akar. Tehát én Szanyi Tibornak az alkotmányjogi panaszára visszatérve, én természetesen szimpátiával figyelek minden ilyen kísérletet, ma már ennek nem lesz halasztó hatálya” – mondta el Fodor Gábor, aki arra számít, hogy az államfő a héten kiírja a referendumot. Ezt egyébként július 9-éig meg kell tennie a törvény szerint.

„A baloldal nem hajlandó meghallani az emberek hangját és az emberek akarata ellenére egyre több bevándorlót akar behozni az országba” – fogalmazott Hollik István. A kereszténydemokrata politikus szerint a szocialisták Soros Györgyhöz hasonlóan a brüsszeli bevándorláspolitikát támogatják.

– Tartanak attól, hogy csúszna a népszavazás Szanyi Tibor miatt esetleg?
– Az Alkotmánybíróság meg fogja hozni a döntését. Mi ezt kivárjuk és nem kívánjuk kommentálni.

Közben kedden 0 órától mélységi határőrizet lép életbe a déli határon. Így akiket a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a határkerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!