2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Soroshoz köthető” oldalra adott milliókat a Miniszterelnöki Kabinetiroda

2017. március 21., kedd 15:00, frissítve: kedd 15:51

41,5 millió forintot adott a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül a Miniszterelnöki Kabinetiroda két olyan oldal működtetésére, amelyet a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) egyik oktatója szerkeszt. Az oldal szerkesztője szerint ez nem okozott semmilyen vitát az alapítvánnyal, a szervezet semmilyen módon nem szól bele a szerkesztők munkájába.

„Internetes lapszemlék, az angol és német nyelvű Budapost, valamint a Metazin portál 2016. évi megjelentetésének, működésének támogatása” – ez a tétel is olvasható a Kormány.hun megjelent összesítésben, amely a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda tavalyi szerződéseit tartalmazza.

A két portál működtetésére a Batthyány Lajos Alapítvány kapott pénzt. A szervezetet 1991-ben hozták létre Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, az alapító okirat szerint „az alapítvány célja a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatása”. Ez a gyakorlatban politikai és tudományos konferenciákat, kiadványok megjelentetését és más civil szervezetek támogatását jelenti.

„Soroshoz köthető”

Az alapítvány igazgatósága jelenleg a kormányhoz igen közel álló szakemberekből áll, tagja többek között Martonyi János volt külügyminiszter, Szájer József fideszes EP-képviselő, valamint Antall Péter, az Antall József Tudásközpont elnöke, aki a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy figyelmeztette a beosztottjait, hogy „mindenki kilépőpapírját aláírja, aki olimpiaellenes, és ezt nyilvánosan felvállalja”. Az ügy kapcsán jelenleg perben áll a tudásközpont volt munkatársával, Szert Boglárkával, aki úgy véli, azért bocsátották el, mert kiállt egy Nolimpiát támogató kollégája mellett.

Emiatt meglepő, hogy a Batthyány Lajos Alapítvány és Rogán Antal kabinetirodája negyvenmillió forinttal támogatja a Metazin és a Budapost megjelenését, hiszen ennek egyik szerkesztője, Pogonyi Szabolcs jelenleg is a Soros György által alapított, a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzéből működő Közép-európai Egyetem oktatója.

A közelmúltban ennél kevesebbért is bélyegeztek a mostanában első számú közellenségként lefestett Soros embereinek egész szervezeteket. Legutóbb például a Momentum Mozgalom kapta meg a „Soroshoz köthető” jelzőt az alapján, hogy az egyik elnökségi tag egy ideig segédkutató volt a CEU-n. Kormánypárti politikusok egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették a Soros-féle alapítványok által támogatott civil szervezeteket, a téma még a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésein is napirendre került.

Ennek a narratívának a komolyságából persze sokat levonhat, hogy a kormány is támogat „Soroshoz köthető” kiadványokat. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Miniszterelnökséget, megkérdeztük, nem tartják-e ellentmondásosnak a Metazin és a Budapost támogatását. Erre egyelőre nem kaptunk választ, de ha az megérkezik, bővítjük a cikket.

Nem szóltak bele a tartalomba

Betlen János, a Metazin és a Budapost szerkesztője kérdésünkre közölte: a Batthyány Lajos Alapítvány nem tette szóvá, hogy a másik szerkesztő a CEU oktatója. „Ezek úriemberek” – mondta. Ezen kívül sem szóltak bele semmilyen módon a szerkesztők munkájába: „sosem mondtak olyasmit, hogy propagandát kellene csinálnunk”. A Metazin egyébként már 2001 óta létezik, a 2006-ban elhunyt filozófus, Bence György alapította. Célja Betlen János megfogalmazása szerint „a világról való gondolkodás változásainak követése a nemzetközi sajtó alapján”.

Az oldal több mint tíz évig a Népszabadsággal állt szerződéses viszonyban, a megállapodás szerint a Nol.hu egy nap késéssel lehozhatta a Metazin cikkeit. Betlen János elmondása szerint amikor a Népszabadság nehéz anyagi helyzetbe került, búcsút mondott a Metazinnak. A Batthyány Lajos Alapítvány nevében a tavaly elhunyt Granasztói György elnök kereste meg a Metazin és a Budapost szerkesztőit azzal, hogy az alapítvány szívesen vállalkozna a két internetes szemle kiadására. Állami támogatásra az alapítvány pályázott, ebben a szerkesztők nem vettek részt – mondta Betlen.

Magyar és külföldi értelmiségnek szól

A Metazin a nemzetközi sajtó alapján készült magyar nyelvű szemléket közöl, a 2011-ben alapított Budapost célja pedig az, hogy Magyarországról nyújtson angol és német nyelvű tájékoztatást. „Az oldal hasznos külföldi újságíróknak és másoknak, akik valamilyen szakmai célból jönnének Magyarországra. Akiket érdekel egy-egy konkrét téma, például a magyar választási rendszer vagy egy aktuális politikai ügy, az a Budapostot egyfajta adatbázisként használhatja, és gyorsan megtalálhatja az alapvető információkat az oldalon” – magyarázta Betlen János. Hozzátette: pozitív visszajelzéseket kapott már, például a Le Monde francia napilaptól, illetve idézte őket a Freedom House 2014-es kiadványa is.

A negyvenmillió forintos állami támogatás nagyrészt a szerzők fizetését fedezi, köztük vannak magyar, német és brit szerzők, fordítók is. Betlen János szerint az oldalak olvasottsága napi ezer fő körül lehet, de a cikkek nem is a nagyközönségnek, inkább szakmabeli, értelmiségi rétegnek szólnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!