2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Sok kicsi sokra megy: szakértők szerint jobb az 50 százalékos bérpótlék

2016. április 19., kedd 18:30, frissítve: kedd 18:35

Ragaszkodnak a szocialisták a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékhoz a kereskedelmi szektorban. A korlátozás előtt a munkavállalók évente 5 vasárnap kaphatták meg a pénzt, most az 50 százalékos bérpótlék minden ledolgozott vasárnap után járna, amivel összességében jobban járhatnak a kiskereskedelemben dolgozók a gazdasági elemzők szerint. A szakértők egyébként úgy számolnak, hogy a vasárnapi nyitva tartás nem fogja fellendíteni a szektor forgalmát.

A törvény szerint 50 százalékos bérpótlék járt az eladóknak április 17-én, a boltzár eltörlése utáni első vasárnapon. A bérpótlék kétszer ennyi volt, amíg volt vasárnapi zárva tartás. A 100 százalékos bérpótlékot a szocialisták megtartanák a múltból. „A vasárnapi pótlék kérdése nem lehet ilyen értelemben kérdéses. A 100 százalék azért fontos, mert a rekreációra és minden egyéb másra az embereknek szükségük van” – mondta Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Hiába volt 100 százalék a vasárnapi bérpótlék az elmúlt egy évben, az 50 százalékos bérpótlék összességében mégis jobban fizet – mondják az egyik nemzetközi tanácsadó cég szakértői. A boltzár idején az üzletek évente csak öt vasárnap lehettek nyitva, míg mostantól megszűnt a korlátozás. A kiskereskedelmi dolgozó, ha akar, az összes vasárnapot végigdolgozhatja, a sok kicsi pedig sokra megy. „Összességében ez egy magasabb bért fog eredményezni, mint a ritkábban fizethető korábbi 100 százalékos bérpótlék mértéke” – mondta Szűcs László, a Réti Antall és Társai PwC Legal ügyvédje.

Az első vasárnapi nyitva tartással több gond is volt – mondta a cég egy másik jogi szakértője. Az üzleteknek a jegyzőt is értesíteniük kellett volna arról, hogy április 17-én kinyitnak. Nem mentség, hogy a boltzár eltörléséről szóló törvény az utolsó pillanatban, múlt szombaton lépett csak hatályba. „A nyitás elhatározását követően azonnal be kell jelenteni a jegyzőnek a nyitva tartást, illetve ezzel párhuzamosan megteendő lépés az, hogy a fogyasztókat is megfelelően tájékoztatni kell” – mondta Firniksz Judit.

A Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem tud olyan hatósági vizsgálatról, amelyet a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt indítottak egy üzlet ellen. „Gondot okozott a munkaerőhiány, hiszen egyik pillanatról a másikra kellett vasárnapra munkaerőt biztosítani. Ezt volt, aki meg tudta oldani belső átszervezéssel, sokan viszont nem tudtak új munkaerőt felvenni, hiszen egy kisebb üzletben a belső átszervezés nehezen oldható meg” – mondta Vámos György.

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a boltzár eltörlése nem lendít majd a kiskereskedelmi forgalmon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!