2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Semjén örömtelinek tartja a kivándorlást

2015. december 2., szerda 19:45, frissítve: szerda 20:19

Örömteli fejleményként is értékelhető a magyarok egyre növekvő kivándorlása - a miniszterelnök-helyettes szerint. Semjén Zsolt úgy véli: a Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársaink legalább az unió gazdaságát gyarapítják.

A kormány adatai szerint nagyságrendileg ötvenezer magyar döntött az elmúlt években úgy, hogy a jobb megélhetés reményében inkább valamelyik nyugat-európai országot választja lakhelyéül. A szakszervezeti szövetség csúsztatással vádolja az Orbán-kabinetet. Ők nagyságrendekkel több kivándorlóról tudnak. Sok külföldi cég ugyanis azzal trükközik, hogy itthon minimálbérre jelenti be az egyébként külföldön dolgozó magyar munkavállalókat. A magyar gazdaság így alig profitál ezeknek a cégeknek a nyereségéből, dolgozóik munkája viszont valamelyik nyugat-európai állam költségvetését duzzasztja.

„Úgy tűnik a statisztika számára, hogy itthon foglalkoztatottak, hiszen itthon vannak bejelentve minimálbérre, de mégis a telephely, tehát a munkavégzés, az egy másik országban van, tehát ilyen értelemben az elvándorlók közé nem tartoznak bele, tehát ezért is csalókák azok a számok, amikkel szoktak operálni a sajtóban, hogy 300-400-500 ezer ember, tehát gyakorlatilag megbecsülhetetlen, hogy ma Magyarországon az ingázókon kívül mennyi elvándorló van” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Németországban tavaly már 80 ezer, Nagy-Britanniában pedig 55 ezer magyar munkavállalóról tudtak hivatalosan. Egy cukrász, egy óvónő vagy egy buszsofőr a magyarországi bruttó 500-600 eurós fizetésének akár sokszorosát is megkeresheti külföldön. A kormány is elismeri: soha nem utaltak haza még annyi pénzt a külföldön dolgozók, mint tavaly.

„Talán hallhatták egyébként az elmúlt két hétben az adatokat a visszautalt pénzeket illetően. Ez nagyságrendeket nőtt tehát 100 milliárd forint környékén van, úgy emlékszem, most a pontos adat nincs fejben, ez majdnem háromszorosára nőtt az elmúlt években. Tehát ez is jelzi, és reményeink is ezek, hogy ezek az emberek nyilván magasabb fizetésekért az ottani jobb körülmények miatt mennek ki, de haza vágynak és haza fognak térni” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A miniszterelnök-helyettes már nem ennyire optimista. Ő azzal vigasztalja magát, hogy ha a hazai bérekkel nem is lehet maradásra bírni a magyarokat, a kivándorlók legalább az unió gazdaságát gyarapítják.

„Azért látnunk kell, hogy ők ugyanannak a gazdasági térnek a szereplői maradnak, hiszen az Európai Unió egyetlen gazdasági erőteret alkot, tehát akik kimennek, azok nem mennek ki az Európai Unió gazdasági erőteréből. A mi feladatunk tehát egyfelől az, hogy itthon tartsuk őket, a másik pedig az, hogy akik kimennek Angliába, Németországba dolgozni, ott is tudjanak magyar életet élni” – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Eközben itthon egyre inkább hiányzik a szakképzett munkaerő, a nyugati határszélen például villanyszerelőt vagy kőművest már alig lehet találni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!