2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Sándor Mária feladja harcát

,

2016. április 2., szombat 14:23, frissítve: vasárnap 12:11

A fekete ruhás nővér, a Péterffy kórház egykori ápolónője egy éve az egészségügy helyzete miatti tiltakozások egyik vezéralakja. Most úgy érzi, kudarcot vallott, mert a korrupciót nem sikerült legyőznie. Csak az első vonalból vonul vissza, azt ígéri, minden tiltakozáson ott lesz majd.

„Szabadságharcot vívunk, mint 1848–49-ben. Tanárok, diákok, ápolónők, orvosok, műtősök egy éve az utcán vagyunk” – a pedagógusok március 15-ei tüntetésén kockás ingben szólalt fel a fekete ruhás nővérként megismert Sándor Mária. Az ápolónő egy évvel ezelőtt hirdette meg a fekete ruhás hétvégéket, azóta pedig több demonstráción is részt vett, hogy felhívja a figyelmet az egészségügy szerinte áldatlan állapotára. Most azonban blogjában azt írja: feladja.

„Én nem tudok már ennél jobban kiállni. Ez egy szélmalomharcnak tűnik, hogy azok akik tehetnének nem tesznek semmit. Egy éve harcolunk” – fogalmazott. Sándor Mária azt mondja: csalódott, hogy a miniszterelnök viccnek nevezte a tiltakozásokat, de azt is hiányolja, hogy az intézményvezetők nem mertek kiállni a tiltakozók mellett, mert féltik fizetésüket és állásukat.

„– Nem tudják a kolléganők a betegeket ellátni. Egy tisztességes béremelés vagy legalább egy életpályamodell. Semmit nem adtak nekünk. Semmit. Az évértékelő beszédben megemlítve sem voltunk.
– Sándor Máriával hol találkozhatunk ezután?
- Mindenhol ott leszek, ahol a kisemberekért harcolni kell, mindenhol ott leszek a társaimmal együtt a tömegben.”

Az egészségügyi dolgozók hiánya a Magyar Betegbiztonsági Társaság hétvégi konferenciáján is szóba került: „Berlinben a német szakszervezetek egy nagy tüntetést szerveztek ezelőtt két évvel azért, mert egy nővérre 15 beteg kezdett jutni, és ezt ők rendkívüli módon sokallották. Szeretném felhívni szíves figyelmüket, hogy ez a szám Magyarországon negyven momentán” – jegyezte meg a Magyar Élet- és Egészségbiztosítási Orvostani Társaság elnöke.

Ez pedig az egészségügyi dolgozók kiégése mellett bizonyítottan magasabb halálozási arányokhoz vezet.

„A műhibaperek nem az elkövetett műhibákkal, hanem a betegelégedettséggel vannak közvetlen összefüggésben. Néhány adalék, és itt előre szólok: a magyar adatok sokkal rosszabbak: a nővérek elégtelen számáról, ugye, itt az USA-ról beszélünk, három egymást követő műszakban már 6 százalékkal növelik a mortalitást, és ha nincs meg a szakképzett nővérek megfelelő száma, akkor szintén növekszik a mortalitás” – tette hozzá Medgyaszai Melinda.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a múlt hónapban jelentette be, hogy a miniszterelnök rábólintott az egészségügy átalakítását célzó reformjavaslataira, arról azonban az államtitkár nem beszélt, hogy a csomag tartalmaz-e béremelést az egészségügyben dolgozóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!