2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ronald Lauder: A második világháborút idézi az antiszemitizmus Magyarországon

2015. április 12., vasárnap 20:45, frissítve: hétfő 09:04

13. alkalommal rendezték meg az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező esemény délután a Dohány utcai zsinagóga előtt kezdődött, majd a menet innen az Ötvenhatosok terére vonult, ahol megemlékeztek a februárban elhunyt Schweitzer József főrabbiról is. A rendezvényen videoüzenetben beszélt Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke, de felszólalt Ronald Lauder is – a Zsidó Világkongresszus elnöke a Magyarországon is erősödő antiszemitizmusra hívta fel a figyelmet.

Az egyre erősödő magyarországi antiszemitizmusra hívta fel a figyelmet Ronald S. Lauder a délutáni Élet menete előtt megtartott sajtótájékoztatóján. A Zsidó Világkongresszus elnöke bírálta a Jobbik fellépését, amely szerinte rontja Magyarország megítélését a világban. „Bármerre utazom a világban egy kérdés mindig felmerül, mi a helyzet a Jobbikkal, tényleg annyira antiszemita, mint amilyen hírben áll? Azok a nagyszerű dolgok, amelyet a magyarok műveltek, kezdve az 1956-os forradalomtól a kapitalizmusig, háttérbe szorulnak a Jobbik miatt” – vélekedett Ronald Lauder.

Az idei Élet menetén is az antiszemitizmus elleni harcra hívták fel a figyelmet. A Medián legfrissebb felmérése szerint amíg országosan csökkent, addig Budapesten a duplájára nőtt az antiszemitizmus. A főváros lakosságának fele vallotta magát erősen, 10 százaléka pedig mérsékelten antiszemitának.

A holokauszt áldozataira emlékező Élet menete a Dohány utcai Zsinagógától az ’56-osok teréig vonult, ahol Ronald Lauder beszédében ismét a Jobbikot bírálta. A Zsidó Világkongresszus elnöke a magyar kormányt is elítélte, amiért nem lép fel erőteljesebben a radikális párttal szemben. „A cipők emlékműve a Duna-parton azokra a zsidókra emlékezik, akiket megöltek ott. Senkinek nincs joga beleköpni ezekbe a cipőkbe. Ehhez senkinek nincs joga ebben a csodálatos városban. Egy közös üzenetet küldünk az egész világnak: a magyar zsidó közösség életben van és jól érzi magát. A magyar zsidó közösség nem megy innen sehova” – mondta Ronald Lauder.

Az összegyűltekhez videoüzenetben szólt Martin Schultz is, aki szerint az Európai Unióban nincs helye az antiszemitizmusnak. Az Európai Parlament elnöke hozzátette: soha többé nem fordulhat elő, hogy valakit neme, bőrszíne, anyanyelve vagy vallása miatt elítélnek és meghurcolnak.

A zsidó vezető a Magyarországon jelen lévő antiszemitizmust a második világháború hangulatához hasonlította.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!