2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Rogán nem mondott igazat a letelepedési kötvények kapcsán

Szánthó Péter

2017. december 12., kedd 14:53, frissítve: kedd 18:54

A miniszter állította, senki nem telepedett le Magyarországon, aki kötvényt vásárolt. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert húszezren jutottak így letelepedési engedélyhez. Célpont című műsorunkban meg is szólalt egyikük, aki elmondta, jó Magyarországon élni.

Nem volt túlzottan tájékozott Rogán Antal, aki az igazságügyi bizottsági meghallgatásán kijelentette, hogy tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le Magyarországon, aki a letelepedési kötvény megvásárlásával letelepedési engedélyhez jutott. Ugyanis legalább egy kínairól biztosan tudni, aki 75 millió forintért vásárolta meg a letelepedési államkötvényt, és Magyarországon él. Célpont című műsorunk riportere ugyanis még a nyáron beszélgetett Liu Rui-piaottal, aki teakereskedéssel foglalkozik. A férfi arról beszélt, „Magyarország nagyon élhető helynek számít. Kínában jelenleg az ételek, a levegő, a víz egyáltalán nem tiszta, emiatt az ország élhetetlen.”

Rogán kijelentésének valóságtartalma azért is megkérdőjelezhető, mert összesen 19 885 külföldi állampolgár váltott ilyen kötvényt. Valószínűtlen, hogy ennyi kötvényes közül egyetlen egy se legyen, aki Magyarországon valóban le is telepedett.

Nagyobb a bukás, mint gondoltuk?

Ha ez valóban így van, akkor egyfelől a fentebb említett kínai kötvényes állításával ellentétben a módosabb külföldiek számára mégsem annyira vonzó Magyarország. Másrészt így az állam közvetetten az eddig ismertnél is nagyobbat bukott a Rogán által kitalált letelepedési kötvénybizniszen, hiszen ha a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter állítása igaz, és valóban egyetlen ember sem telepedett le Magyarországon, akkor a program egyetlen új adófizetőt sem hozott az országnak.

Az állam pedig mintegy 18 milliárd forintot bukott a kötvényhitelek kamatain. Ugyanakkor a Rogán Antal és Habony Árpád köreihez köthető közvetítőcégek összesen 165 milliárd forintra tettek szert a program révén a Magyar Nemzet számítása szerint. Jól járt a propagandaminiszterhez és a miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető ügyvédi iroda is. Kosik Kristóf cége vehette át a letelepedési engedélyeket, ezért ügyfelenként 5 ezer euró ütötte a markát, az iroda így 10 milliárd forinthoz jutott. Az LMP-s Demeter Márta egyenesen kijelentette: „csak Rogán Antal köre kaszált a kötvényüzleten”.

Egymásra mutogatnak

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghallgatásán Demeter Márta szembesíteni is akarta a tárcavezetőt a konstrukció által termelt veszteséggel. A miniszter a kötvényprogram megalkotásának felelősségét az akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottságra hárította. „A jogszabályban meghatározott szerződés megkötésére az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága által jóváhagyott, törvényben meghatározott feltételeket teljesítő vállalkozás volt jogosult. Tehát ezt nem a kormány határozza meg, nem egy minisztérium vagy egy miniszter határozza meg” – mondta Varga Mihály.

A héten Rogán már a parlamentre tolta át a felelősséget: „hiszen az Országgyűlés nyílt eljárásban hozta meg az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Azért, mert ez volt szuverenitásában biztosított joga és egyébként lehetősége. Én vállalok érte minden felelősséget, ha épp arra van szükség, de azt kell hogy mondjam, hogy eddig ezzel Magyarország csak nyert, és nem veszített” – jelentette ki a miniszter. A Hír TV kérdésére személyes haszonszerzését tagadta.

Semmi hír a betörésről

Még áprilisban törtek be ismeretlenek a letelepedési kötvényekkel foglalkozó Arton Capital budapesti irodájába. A cég leginkább az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar papírokat a külföldieknek. A rablók nagyjából félmilliárd forintnyi euró mellett a letelepedésikötvény-eladások teljes dokumentációját is elvitték az irodából.

Szeptemberben megkerestük a rendőrséget az ügy kapcsán. Akkor azt mondták, nem hallgattak még ki gyanúsítottat, arról pedig nem kaptunk információt, hogy tanúkat hallgattak-e meg, és ha igen, hányat. Most újból feltettük a kérdéseinket a sajtóosztálynak, hogy kiderüljön, csaknem fél évvel a bűncselekmény után haladtak-e valamit előre. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az ügy nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet, mivel az ellopott dokumentumok között akár minősített adatok is lehettek. Ezt Pintér Sándor nem cáfolta a jobbikos Szilágyi György írásbeli kérdésére. A belügyminiszter a rendőrséghez hasonlóan azzal az indokkal tagadta meg a válaszadást, hogy a nyomozás még folyamatban van.

Összeérnek a szálak

Abban már nincs semmi meglepő, hogy az Arton Capitalt összeköttetésbe lehet hozni a kormányzati körökkel. Korábban a Magyar Nemzet derítette ki, hogy a cégnek dolgozik a fentebb már említett Kosik Kristóf, az Arton hivatalos ügyeit intézi.

A vállalat más módon is kötődik Rogán Antalhoz, ugyanis a cég ügyvezetője, Balogh Radosztina a miniszter egyetemi évfolyamtársa volt. A kapcsolat azóta sem szakadt meg, legalábbis a Magyar Nemzet is írt korábban arról, hogy Balogh és a letelepedésikötvény-programot kiötlő miniszter rendszeresen találkozni szokott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!