2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Robbant a béremelési bomba: több száz BKV-s letétbe helyezte a felmondását

2017. március 11., szombat 11:49, frissítve: szombat 20:55

Több százan is otthagyhatják a BKV-t egy hónap múlva, a munkavállalók közül sokan már letétbe helyezték a felmondólevelüket. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nyomtatványait főként karbantartók és sofőrök töltötték ki, az ágazatot sújtó munkaerőhiány miatt nem tartanak attól, hogy állás nélkül maradnának.

„Semmi másról nem szól, mint hogy Kőbánya-Kispesttől a Népligetig, illetve a Deák tértől az Árpád hídig a megállókat újítja föl a Fővárosi Önkormányzat” – kritizálta a 3-as metró felújításának módszerét a DK elnökségi tagja. Gy. Németh Erzsébet szerint felháborító, hogy csak látszatintézkedéseket hajt végre a főváros, azt is a közelgő választás miatt. A politikus hozzátette: jelen körülmények között akár a teljes felújítás is elmaradhat, ha nincs megállapodás.

„Elfogadhatatlan az, hogy miközben a kormány harmincszázalékos béremelést ígér a közszolgáltató cégeinek három év alatt, addig a BKV-ban egészen egyszerűen egy normális ajánlatot nem kapnak a szakszervezetek a cég vezetésétől. Úgy gondolom, hogy tisztességes munkáért tisztességes bért kell kapnia mindenkinek. Az nem megy, hogy a kék buszokat vezető emberek sokkal kevesebbet keresnek, mint akik a sárga buszokat vezetik ebben a városban, illetve a városon keresztül” – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet.

A kettős mércét kritizálja a szakszervezet elnöke is. Nemes Gábor elmondta: csak nála személyesen hatvan ember adta be a felmondását egy óra alatt, egy nap alatt pedig több százan helyezték kilátásba a munkaviszony megszüntetését, ha nincs az állami szektoréhoz hasonló bérmegállapodás.

„Pontosan azt a diszkriminativitást nehezményezik a munkavállalók, hogy az állami tulajdonú cégeknél, azon társvállalatoknál, ahol hasonló feladatot végeznek el, igaz lesz a három évre szóló harmincszázalékos bérmegállapodás. Miközben például itt, a BKV-nál egy helyben topogunk, nulla százalék az ajánlat. Nem tudok mást mondani annak ellenére, hogy már tavaly novemberben jeleztük a bérkövetelési igényünket” – mondta el az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Nemes Gábor szerint egy hónapon belül megbénulhat a város, ha a BKV nem hajlandó velük megállapodni. „A munkakörülmények romlását ilyen módon válaszként adják meg a munkavállalók, és itt fogják hagyni a céget” – tette hozzá.

A vállalat pénteki közleményében arra hivatkozott: nem rendelkezik elegendő tartalékkal az érdekvédelmi szervezetek által megfogalmazott követelések mértékének teljesítéséhez. Hozzátették: keresik a források megteremtésének lehetőségeit.

Mégis lesz béremelés?

Lesz béremelés, csak a mértékéről nincs megállapodás írta közleményében a BKV. A vállalat szerint nincs értelme a feszültségkeltésnek és nyomásgyakorlásnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!