2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

BKV: nem jutnak dűlőre bérügyben

,

2017. március 10., péntek 14:03, frissítve: péntek 22:00

Még mindig nincs megegyezés a bérekről a BKV-vezetés és az érdekképviseletek között. A Hír TV-nek az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta, egy hét türelmet kért a társaság vezérigazgatója a források előkerítésére. A dolgozók három évre összesen 30 százalékos béremelést követelnek, az állami tulajdonú közlekedési társaságoknál ugyanis hasonló mértékben nőnek a fizetések. A politikai pártok szerint jogos a dolgozók követelése.

Még nem tudják a szakszervezetek, hogy sztrájkkal vagy más eszközzel gyakoroljanak nyomást a BKV vezetésére. Pénteken sem született kompromisszum a BKV és az érdekvédelmi szervezetek között bérügyben. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondja, a jövő héten tárgyalnak majd arról, hogyan lassíthatnák a munkát, ha nem jutnak dűlőre bérügyben.

„Tavaly novemberben fogalmaztuk meg a követelésünket, azóta jó néhány hónap eltelt, és a mai egyeztetésen sem kaptunk a BKV-tól ajánlatot. Jelenleg azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tovább zajlanak a háttéregyeztetések. A BKV tisztában van azzal, hogy azok a szintén közösségi közlekedési társközösségek, amelyek állami tulajdonban vannak, hozzájuthatnak ehhez a bizonyos 30 százalékos bérfejlesztéshez, de a BKV-nál ez nem áll rendelkezésre” – nyilatkozta Nemes Gábor szakszervezeti elnök.

Az ellenzéki pártok jogosnak ítélik a BKV-dolgozók követelését. A Jobbik pedig a támogatásáról biztosította a munkavállalókat. „Ha ez a kezdeményezés jogos, és sejtem, hogy jogos, akkor a Jobbiknak a politikai támogatására ezek a szakszervezetek számíthatnak” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök.

A Gyurcsány-párt a városvezetést és a kormányt hibáztatja az alacsony bérek miatt. „Nagy felelősség terheli az Orbán-kormányt és Tarlós Istvánt, hogy magára hagyta a budapesti közlekedést. Most már az a hír is járja, hogy nem a teljes 3-as metrót akarják felújítani, hanem csak bizonyos szakaszait, és láthatóan magára hagyták a buszvezetőket, a villamosvezetőket és az egész ágazatot. Azt a sok pénzt, amit Mészáros Lőrincre vagy a vizes vb-re költenek, ha a bérfejlesztésre költötték volna a BKK-nál, akkor zavartalan lett volna  a közlekedés” – mondta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A dolgozók három évre összesen 30 százalékos béremelést követelnek, az állami tulajdonú közlekedési társaságoknál ugyanis hasonló mértékben nőnek a fizetések. A szakszervezeti vezetők szerint már most sincs elég munkavállaló a cégnél, ha pedig a bérek továbbra sem nőnek, félő, hogy a BKV-sok inkább külföldön vállalnak majd munkát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!