2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Postás lett az egyik ellenzéki képviselőből

2017. február 6., hétfő 21:48

Az Együtt színeiben politizáló Szabó Szabolcs személyesen vitte el a levelet az Államadósság Kezelő Központ vezetőjének. A képviselők a letelepedési kötvényprogramról kértek tájékoztatást Barcza Györgytől, aki egyelőre nem hajlandó velük szóba állni.

A Kajmán-szigeteket az adóparadicsomok közé sorolják, ahogy Ciprust és Máltát is. Mindhárom szigeten jegyeztek be olyan céget, amely tehetős bevándorlóknak kínál magyar letelepedési kötvényt. A cégek tulajdonosai nem ismertek.

A kötvényeket forgalmazó vállalkozásokat az Országgyűlés gazdasági bizottsága választotta ki. Időközben több cég engedélyét visszavonták arra hivatkozva, hogy kevés kötvényt adtak el. A Magyar Nemzet egyik újságírója szerette volna megtudni, hogy az egyes cégek hány kötvényt adtak el, de érdemi választ nem kapott a gazdasági bizottságtól.

„Alapvetően nem a bizottságnál vannak ezek az információk. Azok a kormányzati szervek, ők rögzítik ezeket az adatokat. a bizottság hozzá tud jutni ezekhez az információkhoz időről időre, de nem a mi dolgunk ezeknek az adatoknak az összegzése vagy a kezelése. Ezért is mondtuk, hogy forduljanak ahhoz a hatósághoz, ahol az információ van” – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Az újság ezért az Államadósság Kezelő Központhoz fordult, amely állampapírtitokra hivatkozva nem válaszolt. A Magyar Nemzet pert indított a közérdekű adat kiadásáért, amelyet első fokon meg is nyert. Kérdeztük az Államadósság Kezelő Központtól, hogy fellebbeznek-e, de nem válaszoltak.

Tavaly év végén ellenzéki képviselők külön bizottságot hoztak létre a kötvényüzlet kivizsgálására. A bevándorlási hivatal válaszolt a kérdéseikre, az Államadósság Kezelő Központ vezetője viszont nem, ezért a bizottság soros elnöke személyesen vitte el a kérdéseket Barcza Györgynek.

„A mi számításunk szerint százmilliárd forintot meghaladó lopásról beszélünk. Azt a levelet, amit megfogalmaztunk, Barcza Györgynek át fogom adni, remélhetőleg a titkárságán keresztül eljuttatnak Barcza Györgynek, és a tv-ben meghatározott határidőre a kért adatokat minden bizonnyal meg fogjuk kapni, hiszen elvárható, hogy Barcza György is tartsa be a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényeket” – nyilatkozta az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs.

Az államadósság-kezelőnek 15 napja van válaszolni az ellenzéki képviselőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!