2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Pontosított az ügyészség, az NNI nyomoz Elios-ügyben

Hír TV

2018. július 11., szerda 12:07, frissítve: szerda 12:56

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el az Elios-ügyben, a rendőrség végzi a teljes nyomozást – pontosított a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas Géza emlékeztetett, hogy a júliustól érvényes új büntetőeljárási törvény értelmében a nyomozás jelenlegi szakaszába az ügyészség érdemben nem szólhat bele, felelőssége a rendőrségi munka törvényességének ellenőrzésére korlátozódik.

„Az új büntetőeljárási törvény, amely július elsejével lépett hatályba, két szakaszra osztja a nyomozást: felderítésre és vizsgálatra. A kettő között a határvonalat a gyanúsított belépése, tehát a megalapozott közlése jelenti. Mindaddig, amíg felderítésben van egy ügy, addig teljes egészében a nyomozóhatóság felelőssége az, hogy mi történik. Amikor már átlép a vizsgálat szakaszába, onnantól kezdve nem csak törvényességi felügyeletet gyakorol az ügyészség, hanem irányítja is azt. Tehát a konkrét ügynél maradva: a nyomozás egységes, azt a rendőrség végzi, jelenleg felderítési szakaszban van” – nyilatkozta a Hír TV-nek Fazekas Géza.

Ugyanezt a választ (levél alább) kapta Harangozó Tamás szocialista képviselő, amikor arról érdeklődött, hogy az ügyészség milyen nyomozati cselekményeket folytatott az Elios-ügyben.

A cég több település közvilágítását korszerűsítette uniós pénzből az elmúlt években. A beruházásokban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat talált. Az Elios Zrt. a miniszterelnök egyik vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott.

 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!