2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Pintért kérték fel, hogy vizsgálja meg a menekülttábor szükségességét

2016. március 14., hétfő 16:04, frissítve: hétfő 17:21

Pintér Sándor belügyminisztert kérte fel a kormány, hogy vizsgálja meg: szükség van-e a Csongrád megyei nagyfai nyitott menekülttáborra. A tábor ellen nemrég a térség négy települése, Hódmezővásárhely, Makó, Maroslele és Algyő közösen lépett fel, polgármestereik közös nyilatkozatban kérik annak bezárását.

Az algyőiek szerint a migránsok jelenléte a buszmegállókban, tömegközlekedési eszközökön mindennapos látvány, és már előfordult konfliktus is több alkalommal. „Tömegközlekedési járműveken hallottuk, hogy inzultálták már a hölgyeket, fiatalabbakat. Nem igazából jó ez nekünk itt, a környéken, illetve ilyen közelbe, hogy így szabadon engedik őket. tehát valamilyen olyan megoldást kellene kitalálni nekik, hogy ne lehessen szabadon járni nekik ki a lakott területekre, falvakba, településekre” – mondta Gulyás Sándor algyői polgárőr.

Algyő és a környékbeli négy település közgyűlései is úgy döntöttek, közösen írnak levelet a kormánynak, melyben a tábor bezárását kérik. „Döntöttük továbbá arról, hogy egységesen lépjünk fel ebben a kérelemben, illetve döntöttük arról, Makó város képviselő-testülete, hogy a jövőt illetően elszállásolást, bevándorlók elszállásolása tekintetében, illetve szociális szolgáltatásban nem kívánunk részt venni” – hangsúlyozta Farkas Éva, Makó polgármestere.

A kormány a belügyminisztert kérte fel, hogy vizsgálja meg a tábor bezárásának lehetőségét, mondta Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

– Amennyiben a belügyminisztérium úgy látja, hogy a nagyfai befogadóállomás fenntartására nincs szükség, akkor intézkedik, hogy bezárják
–  És ez mikor dőlhet el?
– Megkapta a kormánytól a felhatalmazást, amikor a biztonsági helyzet ezt lehetővé teszi.

Egyelőre döntés még nem született, Algyő polgármestere azt reméli, hogy figyelembe veszik kérésüket. „Hivatalosan még semmifajta reagálást nem kaptunk. Én azért továbbra is bízom benn, hogy egyrészt a négy polgármesternek a kinyilvánított akarata, ami azt gondolom, hogy itt, Algyőn legalább is el tudom mondani, hogy közel százszázalékos támogatottságú a lakosság részéről, én nagyon remélem, hogy ez olyan súllyal fog a latba esni, hogy valóban ez a tábor megszüntetésre fog kerülni” – mondta Algyő polgármestere, Molnár Áron.

A közel 600 fő befogadására alkalmas táborban információnk alapján jelenleg mintegy 200-an vannak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!