2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Palkovics szerint túl jól keresnek a BME tanárai

2017. május 11., csütörtök 19:35, frissítve: péntek 08:24

Miközben az állami cégvezetők kétmilliós bérplafonját eltörölték, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóinak bérét sokallja a kormányzat. Az oktatási államtitkárság bérplafon bevezetésére, vagyis csökkentésre kérte a rektort. Palkovics László azt szeretné elérni, hogy a szakemberek ne kereshessenek többet, mint egy minisztériumi osztályvezető – akkor sem, ha azt többletmunkával érik el.

Levélben utasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorát a bérplafon bevezetésére – tudta meg a 24.hu. Palkovics László azt szeretné, hogy az uniós projekteket beleszámítva se legyen több a műegyetem tanárainak illetménye, mint a minisztériumi osztályvezetőké.

A kancelláriaminiszter azt mondta, a bérplafonról még nem tárgyalt a kabinet.

„A kormány kész támogatni a felsőoktatási államtitkárságot és az Emmit abban, hogy olyan bérezési struktúrát alakítson ki, amely ösztönzi az egyetemen tanítókat abban, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés területén egyéni eredményeket, csoporteredményeket érjenek el. Azoknak a kutatócsoportoknak, laboroknak, intézeteknek a támogatását szeretnénk külön bérezési struktúrával megoldani, amelyek a kutatás-fejlesztésben részt vesznek” – közölte Lázár János.

Az informatikusok és fejlesztők a piacon átlagosan több mint 1 millió forintot keresnek. Ezzel szemben a minisztériumi főosztályvezetők 747 ezer forintos fizetést kapnak, az osztályvezetők esetében pedig 586 ezer forint a bérlimit.

„Azoknál a vállalatoknál, amelyeknél összeszerelő munkát végeznek, illetve az autóiparban mindenképpen nagy szükség van arra, hogy a mérnökök létszámát bővítsék. Illetve az informatika, úgy gondolom, mindenképpen kiemelt terület. A kezdő mérnök bére eléggé szór. A versenyszféra minimum 400-450 ezer forintos kezdőbérrel indítja el a munkavállalókat, az állami szférában ez kicsit kevesebb” – ismertette Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés feleslegesnek és hátrányosnak tartja a bérplafont. Az érdekképviselet vezetője szerint az oktatóknak jár a pluszpénz, ha pluszmunkát végeznek. Ráadásul a korlátozás azzal járhat, hogy a szakemberek elhagyják az oktatói pályát, vagy külföldön vállalnak munkát.

„Ha az a problémája az államtitkár úrnak, hogy a minisztériumi munkatársak rosszul vannak fizetve, akkor ott kell emelni a béreket, és akkor a teljes közhivatali szférában meg kell emelni. Ott ki van zárva, szabályok tiltják azt, hogy külső munkát, egyéb ilyen jellegű munkát végezzenek, bár oktatásban és kutatásban részt vehetnek a minisztériumi alkalmazottak is a jogszabályok szerint. Emeljék meg ott a béreket, és ne csökkentsék a másikat, főleg azért, aki komoly pluszmunkát végez azért a néhány forintért” – véli Kuti László, a szervezet elnöke.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A bérplafonról eddig az oktatásért felelős államtitkárságtól is hiába vártunk választ kérdéseinkre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!