2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Oxigén helyett altatógázt kapott: ki a felelős?

2015. március 4., szerda 17:58, frissítve: szerda 18:47

Megkezdődött a Győri Törvényszéken az a kártérítési per, amely a mosonmagyaróvári kórházban 2013 nyarán, műtét közben történt haláleset miatt indult. A rendőrségi vizsgálat alapján a 62 éves nő azért halt meg a Karolina Kórházban, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket. Az ügyben még tavasszal büntetőeljárás is indult halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

„Az elsőrendű felperes 15 millió forint, a másodtól negyedrendű felperesek 5 millió forint, az ötödrendű felperes 10 millió forint nem vagyoni kárigényt érvényesített” – ismertette a bíró a hozzátartózók követeléseit abban a kártérítési perben, amit azért indítottak, mert tavaly nyáron a mosonmagyaróvári kórházban egy 62 éves asszony azért halt meg, mert műtétje közben oxigén helyett altatógázt kapott. Az elsőrendű alperes kórház szerint a kivitelező hibázott.

„Ezt a feladatot nem intézményünk végezte, nyilvánvalóan az intézmény alkalmazottai e tekintetben szakképesítéssel nem rendelkeznek ezért került sor vállalkozási szerződések megkötésére” – fejtette ki Frauhammer Csaba, a kórház ügyvédje. Ugyanakkor a kivitelező cég ügyvédje azt állítja, a felelősség az orvosokat és az egészségügyi személyzetet terheli.


„A beteg oxigénszaturációját az orvosi team megfelelő tagjának folyamatosan figyelemmel kell követnie, és még abban az esetben is, hogyha rosszul történt meg a csövek bekötése és oxigén helyett rögtön tömény altatógáz áramolt a csövekből (…), ezt az orvosi team megfelelő tagjának észlelni kellett volna” – mondta el Rákosfalvy Zoltán, a kivitelező vállalat ügyvédje.

A felújított műtéti blokkot egy héttel korábban adták át úgy, hogy az orvosigáz-ellátó rendszer üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A kártérítési per első tárgyalási napján nem született bírói döntés. Az ügyben még tavasszal büntetőeljárás is indul halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!