2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

ORFK: Hazugság a külföldi jogvédők bírálata

2015. szeptember 10., csütörtök 20:20, frissítve: szombat 10:19

Hazugságnak nevezte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a külföldi jogvédő szervezetek bírálatát a regisztrációs állomásokon uralkodó körülményekről. A hivatalos magyar álláspont szerint a menekültek ellátása megfelel a nemzetközi és a hazai jogszabályok előírásainak. Az amerikai Human Rights Watch illetékese szerint viszont a menekültekkel Magyarországon úgy bánnak, mint az állatokkal. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet képviselője pedig a szervezett segítségnyújtást hiányolta. Az ellátásra panaszkodik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője is. A Világszervezet segítségét az Orbán-kormány hetekig tartó tárgyalások után volt hajlandó elfogadni.

A Katolikus Karitász állandó bázist állított fel a röszkei gyűjtőtáborban, orvosok, ápolók, tolmácsok és önkéntesek segítenek a Szerbia felől érkező menekülteknek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sátortábort húz fel a Mórahalom és Ásotthalom közötti gyűjtőhelyen. A világszervezet 150 mobilházat szállít vagy a déli határra, vagy pedig arra a két településre, Sormásra és Martonfára, ahol a kormány ideiglenes menekülttábor felépítését tervezi.

„Ezeket arra fejlesztették ki, hogy gyorsan, lapra szerelt módon, ahogy a cégnek a bútorait is ismerjük, felállítsuk ezeket a házakat, ezekben napelem van, áramfejlesztés, fűthető, nagyon olcsó megoldás, tehát ahogy ezt tőlük el is várjuk. Nagyon mobilis, akármikor akárhova el lehet vinni ezeket, öt fős családnak teljesen alkalmas, ezek mindenképpen menekülttábori helyzetre vannak kifejlesztve” – mondta Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság magyarországi szóvivője.

Az Ökumenikus Segélyszervezet információs és krízisközpontot létesít Röszkén abból a közel 600 ezer dollárból, amelyet egy nemzetközi humanitárius szövetségtől kapott. A szervezetnek 120 tagja van világszerte, az egyik az Ökumenikus Segélyszervezet.

„Én azt gondolom, hogy itt most nem az a fő probléma, hogy befogadjunk vagy nem. Természetesen lehet látványos akciókat csinálni, van egy magyar rendszer, egy jól működő magyar rendszer, azt látjuk, hogy egyelőre nagy vándorlás van Németország felé, tehát nem maradnak sem Magyarországon, sem Ausztriában. Nincs igazából indokoltsága, ami pedig a normális működést illeti, arról én azt gondolom, hogy a magyar rendszer felkészült, ehhez vannak ezek a befogadóállomások” – hangsúlyozta Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Az Ökumenikus Segélyszervezet sajtótájékoztatóján Soltész Miklós egyházügyi államtitkár azt hangoztatta, hogy a kormánytól minden segítséget megkapnak azok a menekültek, akik hajlandók együttműködni a magyar hatóságokkal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!