2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Orbán Viktor kezében a jogar bunkósbottá válik

Hír TV

2018. április 28., szombat 12:52, frissítve: szombat 17:07

Bedarálná a bíróságokat, és maga alá gyűrné a civileket a Fidesz az újabb kétharmad után – erre számítanak a Célpont című műsorunknak nyilatkozók. A várakozások szerint az újabb kétharmaddal is hatalma megszilárdítására koncentrál majd Orbán Viktor.

2010-ben szerzett először egyedül kétharmados többséget a Fidesz. Akkoriban sokan úgy gondolták, kifejezetten jó lesz az országnak egy ennyire stabil kormányzat, hiszen végre neki lehet állni az olyan nagy rendszerek rendbetételének, mint az egészségügy, oktatás vagy a nyugdíj-rendszer.

Pápay György újságíró, a Viszlát Kétharmad Mozgalom szervezője sem tartja ördögtől valónak a kétharmados fölényt, de szerinte Orbán Viktor kezében a jogar sajnos bunkósbottá válik. „A Fidesz az egy elég erős átalakítást hajtott végre a teljes közjog rendszeren. azt mondhatjuk, hogy kétharmaddal nem olyan lépéseket tett meg, ami az ország érdekét szolgálja, hanem, amik a saját hatalmát szolgálták” – mondta Pápay György.

 Ilyen volt például az Alaptörvény megváltoztatása. Az új alkotmány olyan gránitszilárdságú lett, hogy később még hatszor módosították.

Azt az alaptörvényt, amit eddig akkor és úgy módosítottak, ahogy az aktuális érdekeik kívánták. Akkor is beleírtak, mikor az alkotmánybíróság alaptörvény ellenesnek találta, hogy az önkormányzatok megbüntették az utcán élő hajléktalanokat. Az alkotmánymódosítás után már nem volt gát, hogy bizonyos helyekről kitiltsák a legelesettebbeket.

Az alaptörvény után, az egyik legfontosabb kétharmados jogszabály, amihez hozzányúltak, a 2013-ban elfogadott új választási törvény: a parlament létszámát 199-re csökkentették, átrajzolták a választókerületi határokat, növelték a győztesnek járó kompenzációt, illetve eltörölték a második fordulót.

Az oktatás és az egészségügy rendbetételéhez ráadásul nem is feltétlenül kell kétharmados többség, annál inkább a politikai ellenfelek kiszorításához.

„Közpolitikai változásokhoz nem kell és nem kellett volna eddig sem, tehát, hogy lássunk erőteljesebb eü, oktatási változtatásokat, a hatalom koncentrációjához és az ellenzék mozgásterének szűkítéséhez kell a kétharmad” – mondta a Hír TV-nek Böcskei Balázs, az IDEA intézet igazgatója, politológus.

A következő időszakban azok a szervezetek kerülhetnek célkeresztbe, amelyeket még nem sikerült teljesen maga alá nem gyűrnie a Fidesznek.

„Azt gondolom, hogy amit eddig nem tudott megtenni, a médiatörvényhez, a bíróságokhoz, amikről már korábban lehetett hallani, ezeket mind meg fogják csinálni, méghozzá gyorsan. Az elmúlt ciklusban ugyanis Orbán Viktor is megtapasztalta, milyen az, amikor kétharmadod van, és elveszíted” – véli Kósa András újságíró.

Várhatóan elsőként fogadja majd el az új Fidesz többség a stop soros néven ismertté vált törvénycsomagját, amiről csak annyi sejthető, hogy a civil szervezetek megregulázása lesz a célja, horderejét pedig jelezheti, hogy kétharmados törvények módosítása is kell hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!