2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán: A kérdés is képtelenség

,

2016. április 8., péntek 09:50, frissítve: vasárnap 08:17

Baloldali ügynek tartja az offshore-botrányt a miniszterelnök, bár a Panama-iratok első magyar érintettje egy korábbi fideszes politikus, Horváth Zsolt volt. Orbán Viktor hisz a kormánytagok vagyonnyilatkozatainak és elképzelhetetlennek tartja, hogy bármelyik minisztere offshore-cég tulajdonosa legyen. Az ellenzéki DK viszont a Fidesz háza táján vizsgálódna, 2013-as évértékelőjében ugyanis a kormányfő a botrányban is érintett offshore-cég termékét dicsérte.

„A kérdés is képtelenség” – ezt mondta a miniszterelnök az állami rádióban arra, hogy lehet-e valamelyik kormánytagnak offshore-érdekeltsége. Orbán Viktor arra emlékeztetett, hogy valamennyi kormánytagnak és országgyűlési képviselőnek évente kell vagyonbevallást készítenie.

„Most nem akarom ezt pártdimenzióba terelni, de mégis csak úgy látom, hogy inkább a szocialista nagytőkésekhez köthetők, tehát van ezért itt probléma, amit fől kell deríteni, és azt én határozottan kérni fogom a belügyminisztertől meg az adóhivatal működéséért felelős miniszteremtől, meg a titkosszolgálatok felelős miniszteremtől, hogy az offshore-szálakat, amik most a nyilvánosságra kerültek Nyugat-Európában, azokat egyenként kövessék végig” – fogalmazott Orbán Viktor.

Horváth Zsolt volt fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár offshore-ügyleteiről a kormányfő nem beszélt, pedig a politikus már képviselősége utolsó éveiben tulajdonosa volt egy adóparadicsomban bejegyzett cégnek, amelyet vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

„A szocialisták lebuktak! Kiderült, hogy nagyon erős, befolyásos és a mai napig aktív embereik érintettek az offshore-botrányban” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Halász János. A Fidesz-frakció szóvivője is baloldali botrányt emleget. „Boldvai László az MSZP Nógrád megyei elnöke, Horváth Zsolt viszont egy olyan ember, akivel semmilyen kapcsolatot nem tartunk. Régebben, régen volt képviselőnk, ma semmilyen mandátuma nincs, helyi képviselő-testületben, Országgyűlésben sem, semmilyen párttisztsége nincs, nincs vele semmilyen kapcsolatunk, így a cégeivel sem” – emelte ki a szóvivő.

A Demokratikus Koalíció Horváth Zsolt és Orbán Viktor kapcsolatát vizsgálná. A Gyurcsány-párt szóvivője arra emlékeztetett: a kormányfő 2013-as évértékelő beszédében a Horváthhoz köthető offshore-cég termékét, az Okostojás nevű logikai játékot dicsérte. A képviselő egyébként egy évvel később lett tulajdonos az offshore társaságban.

„Az összes ez ügyben érdekelt képviselő, tehát Horváth Zsolt és Boldvai László vagyonnyilatkozatát és feleségeik vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá kell tenni, hogy lássuk, hogy egyáltalán szerepel-e benne ennek a cégnek a tulajdonlása. És egyébként ezt jó lenne valamennyi országgyűlési képviselő megtenné, a Demokratikus Koalíción nem múlik, hogy a vagyonnyilatkozatok nyilvánosak legyenek. És szeretném jelezni: a DK összes elnökségi tagjának vagyonnyilatkozata most is hozzáférhető” – közölte Gréczy Zsolt DK-szóvivő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium időközben lépett: az adóhivatalban egy szakértőkből álló munkacsoport megkezdte a Panama-papírokban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!