2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Betilthatják a névtelen cégalapítást Panamán

2016. április 7., csütörtök 17:55, frissítve: csütörtök 18:03

Betilthatják a névtelen cégalapítást Panamán, a közép-amerikai ország vezetője erről az OECD országokkal tárgyal. Az adóelkerülést és a pénzmosást akarják megnehezíteni, hogy Panama ne kerüljön feketelistára az egész Európai Unióban. Az osztrák, német, francia és brit adóhatóság is nyomoz az offshore-szivárogtatások miatt, de Magyarországon egyelőre csak háttérvizsgálat indult. A fideszes Horváth Zsolt és a szocialista Boldvai László ellen sem kezdődött vizsgálat.

Előre hozott választást követelnek a tüntetők Izlandon. A panamai offshore-botrányban érintett miniszterelnök nem mondott le, hatalmát átmenetileg a mezőgazdasági miniszterre ruházta. A kormánykoalíció pártjai elkerülnék az előre hozott választást, mert azon a felmérések szerint az ellenzék kétharmados győzelmet is arathatna.

„Nem elég, ha a miniszterelnök lemond. Új választás kell. Azt mondják az embereknek, hogy fektessenek izlandi bankokba, izlandi koronába, miközben ők kimenekítik a pénzüket és nem fizetnek adót” – mondta az egyik tüntető.

A Wikileaksen megjelent dokumentum szerint a szivárogtatókat az Egyesült Államok pénzelhette Soros György segítségével Oroszország és Kína gyengítésére. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közvetlen környezete is lelepleződött a vagyonrejtegetésben. A panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca legtöbb ügyfele kínai.

„Kínában hatalmas a bizonytalanság az üzletemberek, politikusok között, hogy ki fog lebukni, mert gyakorlatilag mindenkinek van offshore számlája. Mivel pedig Hongkong az egyik legnagyobb piac a világon, ezért egyértelmű, hogy az offshore számlák csak adóelkerülésre jók” – jelentette ki egy kínai szakértő.

Az adóparadicsomokban alapított offshore cégekkel eltitkolhatók a végső haszonhúzók, az ilyen társaságok nemcsak adóelkerülésre jók, hanem bűncselekményből származó pénzek tisztára mosására is. A panamai elnök azt ígéri, hogy visszaszorítja a pénzmosást, egyes hírek szerint a közép-amerikai ország a szigorításban kész addig elmenni, hogy megtiltsa a névtelen cégalapítást. Panama feketelistára került Franciaországban, akinek panamai számlája van, automatikusan számíthat a francia adóhatóság vizsgálatára.

„Egyértelmű, hogy Panama együttműködik a nemzetközi vizsgálatokban, és minden külföldi megkeresésre válaszolunk, ami a hatóságainkhoz érkezik. Az OECD-országokkal közösen egy pénzügyi akciócsoportot hozunk létre, hogy javítani tudjunk Panama megítélésén” – közölte a panamai elnök, Juan Carlos Varela.

Magyarország is OECD-tag, de itthon az adóhatóság egyelőre csak tájékozódik. Pedig a panamai offshore-botrányban magyar cégek és magánszemélyek is érintettek. Köztük van a Fidesz korábbi parlamenti képviselője, Horváth Zsolt és a szocialisták egykori pénztárnoka, Boldvai László is.

„Azt nem mondanám, hogy nem foglalkozunk a kérdéssel, de konkrét, adott ügyre, személyre vonatkozó döntés, iránymutatás, személyre vonatkozó feladatszabás még nem történt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál” – közölte az adóügyi államtitkár, Tállai András.

A magyarral ellentétben átfogó vizsgálatot indított az osztrák, a holland, a német és a brit adóhatóság, a németek és a franciák közösen nyomoznak az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!