2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Nemcsak ásványvízből, de áramból is rengeteg fogy

Hír TV

2018. július 31., kedd 12:32, frissítve: kedd 12:47

A fővárosra és 3 megyére másod-, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meleg miatt. A péntek éjfélig tartó hőségriasztás alatt több helyen hideg vizet osztanak az arra járóknak. A rendkívüli melegben nemcsak ásványvízből, de a klímaberendezések miatt áramból is több fogy.

Péntek éjfélig adott ki hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Nemcsak a zacskós, hanem a palackozott víz fogyasztása is megugrott a kánikulában. A statisztikák szerint magyarok leginkább a szénsavmentes termékeket választják. Júniusban, júliusban és augusztusban a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen több mint 50 millió liter ásványvíz eladására számítanak az egyik áruházláncnál.

„A nyári szezonhoz köthetően cégünk több termékterületen is növekedést tudott elkönyvelni. Júliusban igaz volt a dinnye, a jégkrémek, az ásványvizek, a sörök valamint a napozási termékek esetében. Érdekesség, hogy az ásványvizek forgalma a nyári időszakban 60 százalékkal növekszik a nem nyári időszakhoz képest. Valamint fontos kiemelni, hogy a sörök területén folytatódott az elmozdulás a minőségi, azaz a magasabb árkategóriájú, s az ízesített termékek irányába” – emelte ki a Hír TV-nek nyilakozva Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Nemcsak az ital, hanem a klímaberendezések eladása is duplájára nőtt – a Világgazdaság beszámolója szerint. Ventilátorból az elmúlt napokban tízszer annyit rendeltek, mint egy átlagos napon. Emellett a hűtők, mélyhűtő pultok is gyakrabban kapcsolnak be és többet fogyasztanak.

A MAVIR beszámolója szerint a forró napokon 10-15 százalékkal is emelkedik az elektromos energia fogyasztás. „Eleve alacsonyabb szintről indul a rendszer terhelése, a terhelés növekedése, de nagyon jelentős terhelés tapasztalhatunk, akár 600-800, 900 megawattot is. Ehhez azt tudom még hozzáfűzni, hogy nagyjából 6000-6500 megawatt között van a rendszer terhelés, csúcsterhelés” – tájékoztatott Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes.

A fokozódó hőségben az utakon is veszélyesebb közlekedni. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége.

(Fotó: newslocker.com)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!