2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Vörös kód lépett életbe, marad a kánikula

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 16:24, frissítve: vasárnap 19:44

Életbe lépteti a vörös kódot a hőség miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Budapesten, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mert akár 35 fok is lehet napközben, a napi középhőmérséklet pedig meghaladhatja a 27 fokot.

A vörös kódot rendkívül hideg vagy meleg időjárás esetén rendelhetik el, ebben az esetben a szociális intézményeknek szállást és ellátást kell adniuk az utcán élőknek. Az előrejelzések szerint egy hétig még biztosan marad a kánikula.

„Egy hétig biztosan eltart még a kánikula, a napi középhőmérséklet már a mai napon, illetve a napokban is 25 fok fölött alakult, sőt a mai napon a középső területeken, illetve az Alföldön 27 fokra is lehet számítani. Hétfőn a záporok zivatarok csak a középső területen enyhíthetik átmenetileg a hőséget” – mondta Mesterházy András, a Hír TV meteorológusa.

A MÁV-Start ásványvizet biztosít ingyen az utasoknak a hőségriasztás alatt 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon, vízosztást vasárnap megkezdték - közölte a vasúttársaság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a békéscsabai, a szegedi a kecskeméti, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a fonyódi, a siófoki, a veszprémi, tapolcai, celldömölki, zalaegerszegi, debreceni és nyíregyházi állomáson adnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozóknak.

„A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is” – hívta fel a figyelmet hivatalos oldalán a rendőrség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!