2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

A MÁV és Vízművek is vizet oszt a tikkasztó hőség miatt

Hír TV

2018. július 30., hétfő 12:52, frissítve: hétfő 17:04

Folytatódik a kánikula. Budapestre és hat megyére másod, míg az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A napi középhőmérséklet a 27 Celsius fokot is meghaladhatja, és akár 34 fok is lehet napközben. A budapesti strandok egy órával tovább tartanak nyitva és a forgalmasabb csomópontokon, illetve a pályaudvarokon megkezdődött a vízosztás.

A Fővárosi Vízművek egyelőre még csak a Deák Ferenc téren oszt vizet, de az akcióhoz bárki csatlakozhat. „A Fővárosi Vízművek a vizvonal@vizmuvek.hu email címen fogadja az egészségügyi szolgálatoktól és a rászoruló vagy karitatív, szociális szervezetektől a további vízosztással kapcsolatos igényeket” – mondta Paksi Piroska, a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati igazgatója.

Paksi Piroska hozzátette: vízosztás addig lesz, amíg a hőség tart. „Pontos időt, ahogy a meteorológusok, úgy én sem tudok mondani, ameddig a hőségriadó tart és ameddig igény van rá, addig mi szolgáltatjuk” – mondta.

A legforróbb órákban az ország több nagy pályaudvarán is osztanak vizet. Pécsett pillanatok alatt kapkodták el az ásványvizet.

A fővárosban az összes ivókutat és szökőkutat megnyitották és a párakapukat is üzembe helyezték.

A Hír TV-nek nyilatkozó háziorvos azt mondta: aki sportol, az lehetőség szerint ezt inkább kora reggel, vagy este tegye, nap közben pedig a ruházatra érdemes odafigyelni a leégés veszélye miatt.

„A legveszélyeztetettebbek a szélső életkorban lévők, tehát a fiatalok, főleg a csecsemők, illetve az időskorúak ebben a hőségben, részben mert nekik hamarabb felborul a folyadék és elektrolit háztartásuk, részben pedig ők kevésbé érzik a szükségét annak, hogy folyadékot fogyasszanak, magyarul nem érzik a szomjúságot. Az italon van a fő hangsúly, tehát mindenképpen sok folyadékot kell fogyasztani. Ilyenkor a szervezetnek tiszta vízre van szüksége. Lehet inni persze más üdítőitalt is, de azt keveset” – magyarázta Princz János.

Az előrejelzések szerint a hőség még egy hétig biztosan kitart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!