2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem tudni, hogy ki hitelesítette a hamis aranytömböket

2015. augusztus 13., csütörtök 21:45, frissítve: péntek 07:42

Egyelőre nem tudni, hogy ki hitelesítette a Lombard Kézizálog Zrt. által kibocsátott hamis aranytömböket. Elképzelhető, hogy a cég nem magyar jelzésű tömböket forgalmazott, de az is, hogy magát a jelzést is meghamisította. A csalási ügynek van már gyanúsítottja, de a rendőrség az illető nevét nem árulja el.

A Lombard Kézizálog Zrt. trombitarezet adott el aranyként egyes hitelezőinek. A cég neve tavasszal, a brókerbotrány idején lett ismert, a tulajdonos saját magát jelentette fel csalásért. Állítólag egy magánszemély 2 milliárd forintot bukott, az Alba Takarékszövetkezet pedig 600 milliót. A szakértő szerint a károsultak magukra lehetnek leginkább mérgesek a saját felelőtlenségükért.

„Kizártnak tartom, hogy szakmailag hozzáértő emberek átvennének olyan tömbösített tárgyat, ami réz, aranyként – mondta televíziónknak az ötvös-ékszerész. Egy befektetési aranytömbön szerepelnie kell az aranyfinomító pecsétjének, az egyedi sorszámnak, az arany finomságának és a tömb tömegének. „Ha szakember vesz át tömbösített tárgyat, erre különböző eljárások vannak. A régi, hagyományos, úgynevezett választóvizes, köznyelvben királyvizes eljárással azonnal megállapítható, hogy egy tárgy arany, avagy nem, sőt annak a finomsága is. Továbbá már jelen pillanatban olyan technikai eszközök állnak rendelkezésre, amivel 2-3 másodperc alatt megmutatható egy anyag összetétele. Ha az ötvözet, akkor annak a színaranytartalma is” – fejtette ki a Hír TV kérdésére a szakember.

Az ultrahangos vizsgáló 150 ezer forintba kerül, a készülék kiszűri az ötvözetet. De mágneses mérleggel is ellenőrizhető az arany. Az 1 unciás rézrudunk, az láthatóan nagyobb, mint a bal kezemben lévő befektetési aranytömb, ami szintén 1 unciás. Amikor ráhelyezem az aranyat a mérlegre, akkor a speciális mágnessége miatt pozitív tartományban helyezkedik el az értéke, hogyha pedig az általunk vizsgált réztömböt is ráhelyezem a mérlegre, akkor látszik egyértelműen, hogy negatív tartományban van, nem aranyról és nem nemesfémről beszélünk ebben az esetben.

Egyelőre nem tudni, hogy a Lombard Kézizálog Zrt. hamis aranytömbjeit hol hitelesítették, ha hitelesítették egyáltalán. Az biztos, hogy nem a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóságnál vagy a Metal-Art Nemesfémipari Zrt.-nél.

„Csak feltételezni tudom, hogy több termékcsoport is érintett volt ebben a zálogértékben. Lehetett benne gyémánt, egyéb drágakő, zálogba vett gyűrű, nyaklánc, egyéb törtarany. Emellett szerepelhettek a befektetési aranyak, és egy komplett összértéket vizsgáltak. Nem becsültették újra az egészet a banknak a szakemberei” – mondta az AranyMagyarország Kft.üzemeltetője.

A hitelezők vesztesége a hírek szerint meghaladhatja a 20 milliárd forintot. A pénzügyi szervezetek felügyeletét is ellátó Nemzeti Bank a Hír TV-nek azt válaszolta, hogy a fedezet meghatározásának felelőssége a hitelezőké.

A csalás gyanújával elrendelt büntetőeljárásnak van már gyanúsítottja, de a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondta meg, hogy ki ő. „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda április 7-én rendelt el nyomozást csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Az ügyben egy gyanúsított van. Az eljárásban a rendőrök házkutatásokat, lefoglalásokat, tanúkihallgatásokat végeztek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja az elrendelt nyomozás keretében az ügy részleteit” – mondta kérdésünkre Csillag Melinda, az ORFK sajtóügyeletese.

A hírszerzést irányító kancelláriaminiszter többet tud a brókerbotrányról, mint a közvélemény, de köti a titoktartás.

„A pénzügyi szervezetek bedőlésének folyamatában a titkosszolgálatok, több titkosszolgálat is szorosan együttműködött, és olyan információkat tudott a döntéshozók asztalára tenni, amelyek a további eszkalációtól megóvták az országot.
– Több nem lesz akkor ezek szerint?
– Nem tudok többet mondani.”

Szakértők szerint kereskedelmi forgalomba nem kerülhetett a hamis aranyból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!