2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem minden vasárnap dolgoztatnák az embereket

,

2016. április 18., hétfő 13:19, frissítve: hétfő 21:08

Benyújtotta az MSZP a vasárnapi munkavégzésről szóló törvényjavaslatát. A szocialisták módosítása alapján csak havi két vasárnap dolgoztathatnák a munkavállalókat. A túlórát is maximálnák heti 60 órában, a vasárnapi bérpótlékot pedig jelentősen megemelnék. A KDNP is módosítaná a Munka törvénykönyvét. Szerintük a vasárnapi munkavégzés csak önkéntes alapon történhetne. Bérpótlék helyett azonban a magasabb alapfizetés lenne megoldás a kisebbik kormánypárt szerint.

Tovább harcolnak a vasárnapi boltzárért egyes kormánypárti képviselők. Az egykori ötletgazda KDNP frakcióvezetője a pihenőnap eltörlését nem tartja pártja kudarcának; Harrach Péter szerint nem is a legfontosabb követelésüket fúrta meg a fideszes többség.

„A KDNP legnagyobb vívmánya a családi adózás, ami sokkal többet jelent a családok számára, mint bármilyen más családpolitikai intézkedés. Ez volt az egyik fontos szempont számunkra. A munkavállalók érdekeinek a védelme, ez nem a mi kudarcunk, ez a kereskedelmi dolgozók kudarca” – mondta Harrach Péter frakcióvezető.

A KDNP a Munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezi, ebben egy platformon vannak a szocialistákkal. Az MSZP azonban elsősorban a vasárnapi bérpótlék emelését akarja elérni.

„Itt van a 100 százalékos bérpótlék, melyet kiterjesztenénk mindenhová, nemcsak a kiskereskedelemben, hanem minden munkavállalóra, aki vasárnap munkát végez, ezt pedig tennénk úgy, hogy az eddigi 50 százalékig lenne járulékköteles, és az 50 százalék feletti részén nem kéne járulékot illetve szolidaritási járulékot fizetni. Ez természetesen megkönnyítené a munkaadók dolgát, könnyebben ki tudnák fizetni az embereket” – mondta Lukács Zoltán országgyűlési képviselő.

A napirend előtti csörtében a munkaügyi államtitkár a szocialistákra tolta a bérpótlék csökkentését.

„Szándékuknak megfelelően a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés korábbi keretek közé történő visszaállításával a vasárnapi pótlék tekintetében is az eredeti állapot jött vissza, ahogy ezt önök akarták. Tehát a 2015. március 14-ei helyzet. Önök akarták ezt, ez lett a helyzet. Megszűnt ugyanis az a helyzet...hallgassanak meg, képviselőtársaim, hogy okuljanak belőle és ne csúsztassanak, amikor felszólalnak” – jelentette ki Cseresnyés Péter államtitkár.

Az MSZP népszavazási kérdése, melyet a Kúria is hitelesített, csak a boltzárról szóló törvény visszavonásáról szólt, a Munka törvénykönyvének módosításáról nem. A szocialisták egyébként továbbra is gyűjtik az aláírásokat, arra hivatkozva, hogy a kormány bármikor újra változtathat az álláspontján a vasárnapi boltzárról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!