2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nagyon alattomos, az időben elvégzett szűrés életet menthet

2017. január 23., hétfő 20:36

Bár a statisztikák javulnak, évente még mindig ötszáz nő hal meg méhnyakrákban. A méhnyakrák megelőzésének hetén az ország 70 városában rendez programokat a Mályvavirág Alapítvány. Az egyik budapesti bevásárlóközpontban pedig egy héten keresztül lesz látható az a fotókiállítás, amely a betegségből kigyógyult nők érzéseit ábrázolja.

Fotókiállítással hívják fel a figyelmet a méhnyakrákra egy budapesti bevásárlóközpontban. Azokról a nőkről készültek a képek, akik már átestek a betegségen.

Beátánál 2015-ben diagnosztizálták, korai stádiumban a rákot. Megműtötték, azóta jól van. „Maga a nőgyógyászati vizsgálat nem kellemetlen, vagyis csak néhány percig tart, viszont mindenképpen megéri azt, hogy menjenek el a nők és a lányok. Mindenképpen tanácsolom, mert ha a betegség elején felfedezik magát a betegséget, illetve a méhnyakrák jelenlétét a szervezetben, viszonylag rövid időn belül meg tudják operálni, és 100 százalékos gyógyulást lehet elérni. Míg azokkal szemben, akik halogatják, rettegnek, sajnos nem biztos, hogy időben jutnak el orvoshoz, és olyankor már nem nagyon tudnak segíteni az orvosok sem” – hívta fel a figyelmet Kémédi Beáta.

A Mályvavirág Alapítvány az ország 70 településén rendez programokat a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten. A betegség veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet. „Hogyha a nők tudják azt, hogy egy ilyen betegség alatt min megyünk keresztül, akkor egy percig sem gondolkoznak azon, hogy megelőzzék azt a betegséget, amely prevenciós eszközökkel megelőzhető” – emelte ki Tóth Icó, az alapítvány elnöke.

Az utóbbi években egyre többen mennek el megelőző szűrővizsgálatokra, mondja a nőgyógyász. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegség nagyon alattomos, hiszen a fertőzés sokáig tünetmentes.

„Ha bármilyen panaszt okozna a humán papilloma fertőzés, akkor mindenki elmenne, hiszen panasza van, de nem okoz panaszt. Ennek következtében tartjuk jelentős fontosságúnak a szűrésen való résvételt. A szűrés azt jelenti, hogy panaszmentes pácienseket szűrünk le különböző vizsgálati módszerekkel, hagyományos sejtkenet-mintavétellel vagy a HPV-teszttel, vagy a kettő kombinációjával tudjuk azt garantálni, hogy egy biztonságos szűrési módszerrel, idejekorán, még a daganat kialakulása előtt megállítsuk a folyamatot” – magyarázta Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos.

Bár a statisztikák javulnak, még mindig évente 1000-1200 új beteget regisztrálnak, és évente 500 nő hal bele a méhnyakrákba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!