2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Meghiúsította a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége a római-parti népszavazást

2017. október 18., szerda 08:05, frissítve: szerda 09:50

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta áprilisi döntését a Duna-partra tervezett gát megépítéséről. Az ellenzék szerint a főváros a határozattal kicselezte a népakaratot, hogy megakadályozza a referendumot. Az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezését két nap alatt több mint tízezren írták alá.

Múlt héten kedden hitelesítette a Kúria a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést, amit az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezett. Az aláírásokat a két napja kezdte el gyűjteni kilenc ellenzéki párt. A referendum miatt összehívott rendkívüli közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja volt, az előterjesztés tartalmát azonban nem ismertették előzetesen a képviselőkkel. A dokumentumot a kiosztás után a jobbikos Tokodi Marcell összetépte.

Az az arcátlanság teteje, hogy önök nyolc óra tíz perckor itt a helyszínen adnak ide egy anyagot teljesen légből kapott határozati javaslattal, amit ötletszerűen önök megfogalmaztak, így dobtak be, teljesen méltatlan az, amit önök művelnek. Ön főpolgármester úr ezzel az eljárásmóddal méltatlanná vált a vált a székére, a Fidesz méltatlanná vélt a főváros vezetésére – jelentette ki Tokody Marcell.

Horvát Csaba trükközéssel vádolta a főpolgármestert. „Ez az előterjesztés minden idők legpitiánerebb előterjesztése. Az, hogy a héten elindult egy népszavazási aláírásgyűjtés az óbudai gát ügyében, és önök erre ezt tudták kiizzadni, hogy megtrükközzék hatályon kívül helyezzék az eredeti határozatot, de ugyan úgy fenntartják a korábbi véleményüket, és még csak az alternatíváról érdemben tárgyalni sem hajlandók, és arra sem hajlandók, hogy folyamat végén ne pöffeszkedve döntsenek, hanem az Óbudai polgárokat megkérdezve történjen egy döntés” – fogalmazott a szocialisták fővárosi képviselője.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánypártok a római-parti gát ügyében ugyanúgy meghátrálnak a népakarattól, mint a vasárnapi boltzár, vagy a budapesti olimpia esetében. Lehet ezt csinálni, hogy néhány havonta visszavonatják a többségükkel ezeket a határozatokat átnevezik más számra, de ettől ez a gát még nem fog megépülni. Értem, hogy a Fidesz és jogosan fél attól, hogy a 2018 kampány fő témája itt a fővárosban ez a bizonyos római-parti gát lesz Ha rajtunk múlik, akkor mindent megteszünk azért, hogy ez a gát ilyen módon, ahogy önök akarják ne épülhessen meg – mondta Gy. Németh Erzsébet fővárosi önkormányzati képviselő.

A főpolgármester képmutatásnak nevezet Horváth Csaba és Gy. Német Erzsébet hozzáállását. Tarlós István arra emlékeztetett, hogy korábban mind a két politikus megszavazta a gát megépítését. „Ennek az aláírásgyűjtésnek voltaképpen nem a római-parti gátnak a műszaki gazdasági paraméterei lennének a téma. De a lényeg az, hogy engedjék meg megkérdeznem, hogy amikor, Horváthék leszavazták a Nánási úti védműfejlesztést, amikor megszavazták a parti gátat, mondják meg nekem: 2009-ben hány szakvéleményt készítettek, mennyi vita volt itt és mennyiben kezdeményeztek népszavazást. Eszük ágában nem volt, mint ahogy a négyes metrónál se” – jegyezte meg Tarlós István.

A fővárosi közgyűlés végül hatályon kívül helyzet az áprilisi határozatát a védmű megépítéséről. A képviselők egyúttal azt is megszavazták, hogy a gát pontos nyomvonaláról később döntenek. A beruházás így nem a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, vagy a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén valósulhat meg. Az ülést követően Zugló polgármester megfutamodásról beszélt.

„Lehet látni, hogy a Fidesz tényleg annyira meg van ijedve a választók közvetlen akaratától, hogy tulajdonképpen az első percben eldobnak kaszát kapát, hogy ha azt látják, hogy népszavazás lehet már pedig továbbra is azt gondolom, hogy a népszavazás eszközét használnunk kell, azért hogy ennek a vitának a végére pontot tegyünk” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

A közgyűlés döntésével az aláírásgyűjtés okafogyottá vált. A népszavazást két nap alatt 10 ezren támogatták kézjegyükkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!