2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tarlós: Értelmetlen a népszavazás kérdése

2017. október 11., szerda 10:01, frissítve: szerda 17:59

A Fővárosi Választási Bizottság ügyetlen és szakszerűtlen érvelésének köszönhető, hogy a Kúria úgy döntött: lehet népszavazás a római-parti mobil gát ügyéről – mondta a főpolgármester.

Lehet népszavazást tartani a római partra tervezett mobilgátról, így döntött kedden jogerősen a kúria. A hosszú ideje húzódó vitában a főváros közvetlenül a partra építtetné a védművet, míg a civilek a Nánási úton védekeznének inkább.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát? Így hangzik a jóváhagyott kérdés. A főpolgármester szerdán azt mondta: elgondolkodnak azon, hogy mit tegyenek.

„Nekem ezzel nincsen különösebb bajom, majd meg fogjuk gondolni, hogy nekünk ezzel mi a teendőnk” – mondta a főpolgármester.

Tarlós István több mint egy órán keresztül érvelt a saját álláspontja mellett. A főpolgármester kifejtette, nem érti, miért nem konkrét kérdést terjesztettek be a népszavazást kezdeményezők.

„Miért nem azt a kérdést teszik fel az embereknek, és miért nem arról akarnak népszavazást, hogy akarja-e hogy a Királyok útja – Nánási út nyomvonalon épüljön a védmű? Mondják meg nekem, hogy miért nem ezt kérdezik meg, mikor nyíltan írják és mondják, hogy ezt akarják? Miért tesznek fel alamuszi és kitérő kérdéseket, amivel csak az időt lehet húzni? Mi az oka annak? Miért nem lehet ezt egyenesen megkérdezni?” – tette hozzá.

Horváth Csaba a szocialisták fővárosi képviselője úgy véli: a kúria döntése után elbukott a főpolgármester által támogatott nyomvonal terve.

„Tarlósnak üzenem, hogy a ló megdöglött, le kell szállni róla. Az óbudai gát abban a formában nem rendelkezik a lakosság támogatásával. 16% támogatja csak a Tarlós-nyomvonalat – ami Garancsinak kedvez – és több mint 70% óbudai elutasítja azt. Ebből le kell vonni azt a következtetést, hogy az a gát amit Tarlós akar az megbukott, újratervezés, és a helyi polgárokkal lévő egyeztetés után lehet csak olyan gátat építeni, ami véd a víztől, és nem ad okot olyan gyanúra, hogy csak fideszes üzleti körök érdekeit akarják szolgálni egy konkrét nyomvonallal” – fogalmazott Molnár Csaba MSZP-s képviselő.

A népszavazást az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezte. Juhász Péter az együtt elnöke szerdán arról beszélt, hogy a budapestiek rövid időn belül másodszor mondhatnak véleményt egy fontos kérdésben.

„Most itt másodszor van lehetőség arra, hogy Budapest polgárai bebizonyítsák hogy elegük van Orbán kormányzásából, hajlandóak kifejezni a véleményüket és megálljt parancsolnak ennek a diktatórikus folyamatnak. Azért van erre ma lehetőség, mert túl a pártokon civil szerveződések,a helyi civileken túl a Greenpeacen át számos civil mozgalom is jelezte, hogy részt vesz az aláírásgyűjtésben, jönnek segítik ezt a kampányt, és közösen együtt meg fogjuk tudni állítani a gát felépítését” – mondta el Juhász Péter.

Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy ilyen komoly kérdésekben mindenképp ki kell kérni az érintettek véleményét. Úgy látja: gazdasági és nem szakmai szempontokat vesz figyelembe a közgyűlés fideszes többsége ebben a kérdésben.

„Egy olyan döntést hozott a főváros, ami a kevesek érdekeit képviselő a többséggel szemben. Tekintettel arra, hogy a part menti védekezésről ma már egyre többen állítják azt, hogy kevesebb biztonságot nyújt az ott élő 55 ezer embernek mint a Királyok-Nánási úton való védekezés. Azt is pontosan tudjuk, hogy ezzel azonban a hullámtérben befektető vállalkozások érdekeit szolgálja a fővárosi közgyűlés, és azt is pontosan tudjuk, hogy itt súlyos milliárdokkal értékelődnének fel azok az üres telkek is, amelyeket így kvázi az adófizetők pénzén mások biztonságát kockáztatva megvédenének” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják legalább 128 ezer támogató aláírás szükséges, a népszavazás érvényességéhez legkevesebb 700 ezer szavazat kell.

Tarlós István teljes sajtótájékoztatója:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!