2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Mirkóczki: Ha fenyegetett, ki is utasíthatják a csecsen férfit

,

2017. április 22., szombat 14:16, frissítve: szombat 15:12

Jól menő vállalkozást vezető, Budapesten élő üzletember az a csecsen férfi, aki bocsánatkérésre bírta a szovjet emlékművet megdobáló aktivistát.

Az Mno.hu azt írja, az egyebek mellett vodka behozatalával foglalkozó grozniji férfi bevándorló, több mint egy évtizede kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. A portál azt is kiderítette, hogy Magomed Daszajev magyar ügyvéd-üzlettársa több kormányzati pályázatot is nyert.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén tárgyalnak majd az ügyről. A testület jobbikos tagja szerint, ha bebizonyosodik, hogy megfenyegette a rongáló aktivistát, a csecsen férfit akár ki is lehet utasítani az országból.

„Szerintem itt az a minimum, hogy a megfelelő hatóság vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal beszámol a csecsen úriember tevékenységéről, hátteréről és adott esetben feltárja azokat a kapcsolatokat, amelyekről a Magyar Nemzet írt. Ha például az derülne ki, hogy volt bármilyen zsarolás vagy kényszerítés, amit legyünk őszinték, simán el lehet képzelni, akkor az már von maga után büntetőjogi felelősséget és ki is lehet utasítani az ilyen állampolgárt Magyarországról” – mondta Mirkóczki Ádám.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén tárgyalnak majd az ügyről. Az LMP addig is bekéretné az orosz nagykövetet Magomed miatt. A párt politikusa ma arról beszélt: az ellenzéki aktivista megfélemlítése a magyarországi orosz befolyás egyik megnyilvánulásaként értelmezhető. Ungár Péter szerint az orosz külügy közleménye is mutatja, hogy ez az ügy is részét képezi az orosz befolyásszerzésnek. „Ezzel bizonyították, hogy ez az ember nem magányos harcos, ennek az embernek köze van ahhoz, hogy Oroszország mit csinál Magyarországon”.

A grozniji férfi egyébként egy Budapesten élő, jól menő üzletember, több mint egy évtizede kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. Az Mno.hu kiderítette, hogy Magomednek van egy magyar ügyvéd-üzlettársa is, aki több kormányzati pályázatot is nyert. A Lánchíd Rádiónak pedig korábban azt mondta a csecsen férfi, hogy van barátja a magyar parlamentben. A Fidesz erről semmit nem tud, de azt ígérték, mindenkit megvédenek. „Magyarország minden állampolgárát megvédi, és igyekszünk a határon túl is így járni, az üggyel kapcsolatban szeretnék egy idézettel válaszolni, a harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés” – mondta Hidvégi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója arra kér mindenkit, bármi is a politikai véleménye, ne gyalázzon meg emlékműveket. „Áldozatoknak állítanak emléket és semmilyen hülye gyerek ne dobálja meg. Kiadtunk a Terror Házánál történt esettel kapcsolatban egy nyilatkozatot, szerintem ez nem a megfelelő mód”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!