2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Menő ügyvéd és vállalkozó a csecsen Magomed

2017. április 21., péntek 22:59, frissítve: péntek 23:49

Bevándorló a szovjet emlékmű megrongálóját bocsánatkérésre bíró csecsen férfi, aki nemrég még parlamenti baráttal dicsekedett – tudta meg a Magyar Nemzet. Azt is kiderítették, a grozniji származású vodkaimportőr magyar, ügyvéd üzlettársa kifejezetten sikeres egyes kormányzati pályázatokon.

Budapesten élő menő üzletember az a marcona külsejű csecsen férfi, aki a sarló-kalapácsos szovjet emlékművet megdobáló aktivistát bocsánatkérésre bírta. A Magyar Nemzet azt írja, az egyebek közt vodka behozatalával foglalkozó grozniji férfi bevándorló – a dublini egyezmény alapján kért és kapott több mint egy évtizede letelepedési engedélyt Magyarországon.

Magomed szerint Komáromy Gergő a „nagy honvédő háború” – azaz a második világháború – hőseit sértette meg tettével. Az aktivista bocsánatot is kért – Facebook-oldalán később azt írta, a csecsen férfival folytatott beszélgetés nem volt fenyegető jellegű, békésen zajlott, de az, hogy ekkora ügy lett a dobálózásból, megerősítette abban, hogy nem szabad Oroszországhoz közeledni.

Szél Bernadett LMP-társelnök szerint ez az a pont, amikor meg kell állnunk, és utána kell néznünk, pontosan mi történt a háttérben, mert „a dolgok azért nem úgy alakulnak, hogy hirtelen ott vagyunk valaminek a közepében, hanem szép lassan fejlődnek általában”. A politikus a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökéhez, Molnár Zsolthoz hasonlóan megfélemlítésnek tartja a történteket.

Molnár a Hír TV-nek azt mondta, a jövő heti nemzetbiztonsági ülésre az Alkotmányvédelmi Hivataltól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól is tájékoztatást kért, mivel szerinte nem lehet elmenni egy ilyen esemény mellett. „Nem lehet megengedni hogy ilyen történjen, nem lehet önbíráskodni, megfenyegetni, presszionálni, zsarolni egy jogállamban. Egy európai uniós országban ilyen nem történhet, és ennek természetesen kell legyenek következményei. A soron következő nemzetbiztonsági ülés foglalkozik ezzel a kérdéssel” – jelentette ki.

„A legrosszabb pártállami időket idézi, ami történt” – mondta a Civil kaszinóban Ungváry Krisztián. A történész arra emlékeztetett: hasonló módszerek ma is használatosak Oroszországban. „Egy idegen ország állampolgára többes szám első személyben megfogalmazva eléri azt, hogy »mi bocsánatot kéretünk most két nyelven veled azért, amit tettél«. Annak ismeretében, hogy Oroszországban ezek a dolgok egyébként zajlanak – tehát ennek van egy története –, először a csecsen csak odamegy és kér, aztán küldenek egy levágott állatfejet, aztán pedig valakit elüt az autó” – fogalmazott Ungváry.

A csecsen férfi egyébként korábban a Lánchíd Rádióban beszélt üzleti sikereiről és politikai kapcsolatairól. A parlamenti barátról a Magyar Nemzetnek most azt mondta, bár nevét nem árulja el, egy idős férfiról van szó, aki tavaly óta már nem ott dolgozik, hanem Németországban működtet bárokat.

A történet érdekessége, hogy Magomed családi vállalkozásában egy olyan ügyvéd a társtulajdonos, aki kormányzati tendereken kifejezetten jól szerepel. A cikk szerint ő és egy üzlettársa két olyan pályázaton is sikerrel szerepelt – több mint 47 millió forintot nyertek –, amelyeket  L. Simon László egykori miniszterelnökségi államtitkár alá tartozó állami társaságok írtak ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!