2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Milliós afrikai tanulmányutakra is futotta

2016. április 24., vasárnap 21:26, frissítve: hétfő 08:54

Nemcsak Fidesz-közeli nagyvállalkozókra, hanem milliós afrikai tanulmányutakra is futotta a jegybanki alapítványok pénzéből.

Tusnádfürdőre és rejtélyes Afrika-kutatásokra is fizettek a jegybanki alapítványok vagyonából. Az erdélyi Tusnádfürdőn megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ahol Orbán Viktor minden évben értékeli a világot, több mint 5 millió forintot kapott. A hosszú pereskedés után nyilvánosságra hozott szerződésekből az is kiderül, hogy a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ösztöndíjként több millió forintot fizetett ki magánszemélyeknek ruandai és kelet-afrikai tanulmányutakra, valamint botswanai és namíbiai terepkutatásokra.

Két baloldali kis párt feljelentést tett a pénzköltések miatt, az MNB viszont azt mondja: ők nem elherdálták, hanem befektették a pénzt. A szerződések közzétételére az Alkotmánybíróság kötelezte a Matolcsy-alapítványokat.

Nem tudtak a támogatás mértékéről

Tudtak a jegybanki alapítványok támogatásáról, de annak mértékét ők sem ismerték, így a pénz a munkájukat sem befolyásolta – írják közleményükben a VS.hu újságírói, akik ugyanakkor arra kérik a kiadójukat: a jövőben kezelje átláthatóbban a hasonló ügyeket. A Pallas alapítványok 5 millió forintot meghaladó szerződéseinek nyilvánosságra hozatala után derült ki, hogy a VS.hu kiadója, a New Wave Kft. több mint félmilliárd forint támogatást kapott. A cég Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!