2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Matolcsy nem tervezi a lemondását

,

2016. április 25., hétfő 17:25, frissítve: kedd 09:12

Csak az alapítványok létrehozása és a százmilliárdok átutalása volt a jegybank feladata, a szervezetek pénzköltéseiért már nem felelős. Ez a Magyar Nemzeti Bank álláspontja. Az ellenzék viszont Matolcsy György lemondását követeli, miután kiderült, hogy a többi közt a devizahitelek forintosításán képződött nyereségből kormányközeli nagyvállalkozók, illetve a jegybankelnök rokonsága részesült.

Több millió forint ruandai és kelet-afrikai tanulmányutakra, botswanai és namíbiai terepkutatásokra – a többi közt erre költöttek a 260 milliárd forinttal kistafírozott jegybanki alapítványok.

„Hogyha kérdésük van azzal kapcsolatban, hogy a projektnek mi volt a része, miről szólt, kérdése van vagy kérdésük van, akkor forduljanak az alapítványhoz” – mondta , Hidvéghi Balázs, az MNB szóvivője. A jegybank ugyanis csak létrehozta és pénzzel ellátta a pallas alapítávnyokat, gazdálkodásukért viszont már nem felel: „A nemzeti bank azt hangsúlyozza, hogy az alapítványok létrehozása, a célok megfogalmazása a kezdeti vagyonrendelést követően, ezek a szervezetek tőlünk függetlenül működnek, így is kell működniük. Ez attól függetlenül így van, hogy az általuk adott támogatásoknak nyilvánossága van-e vagy nincs” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Nemcsak afrikai tanulmányutakat finanszíroztak közpénzből a jegybank alapítványai. Több tízmillió forintba került a Matolcsy Györgyről szóló könyv kiadása is. „Csiklandós részlet, hogy Matolcsy György elnök úrnak az unokatestvére maga is érintettje volt ennek a jegybanki pénzosztogatásnak, félmilliárd forintot kapott arra a vs.hu portál és az ő érdekkörébe tartozó egyéb újságok, hogy különböző cikkeket jelentessenek meg” – ezt már Volner János, a Jobbik alelnöke nyilatkozta.

A jegybank korábbi felügyelőbizottságának 2014-es jelentése előrejelezte, mire készül Matolcsy György, a parlament kormánypárti többsége azonban még napirendre sem tűzte a testület álláspontját – emlékeztetett Schmuck Erzsébet. Az LMP politikusa azt mondta: az MNB alapítványai azokat a milliárdokat költi most, amit a jegybank a devizahitelek forintosításán nyert. „Hogy lehetnek ennyire önzők és kapzsik? Önök szerint Mészáros Lőrincnek, Garancsi Istvánnak, Matolcsy György unokatestvérének jobban szüksége van a pénzre, mint a becsapott devizahiteleseknek? Azt kell feltételeznem, hogy Önök már 2014-ben tudták, hogy miről szól Matolcsy György társadalmi felelősségvállalási programja a közpénz ellopásának újabb eszközéről” – mondta a zöldpárti frakcióvezető-helyettes.

Az ellenzéki politikus a jegybankelnök lemondását követelte, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azonban alaptalan vádaskodásnak tartja az ellenzéki felháborodást. „Beszélnek, beszélnek, egyetlen törvénysértést, egyetlen jogsértést egyetlen bűncselekmény gyanúját nem tudják a parlamentben elmondani” – mondta Tállai András.

Nemcsak az ellenzék lát aggályokat az MNB körül. Miután az Alkotmánybíróság elbuktatta az alapítványok pénzköltéseinek titkosítását, a kormánytöbbség egy olyan jogszabály-módosítást terjesztett be, amely már csak az MNB cégeinek gazdálkodását titkosítaná. A törvénymódosításról azonban nem egyeztettek az Európai Központi Bankkal, pedig az kötelező lett volna. „Az Európai Központi Bank kötelezettségszegési eljárást indíthat a magyar Jegybank ellen. Utánanéztünk a kollégáimmal, egyetlen egy ilyen példát nem találtunk az Európai Unió történetében. Vagyis Matolcsy, ahogy unortodox politikát és gazdaságpolitikát csinál itthon, úgy precedens nélküli tette lehet ez is. Soha az Európai Központ Bank még nem indított ilyen eljárást egy tagállami Jegybank ellen” – mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke.

Közben a vs.hu főszerkesztője, és több újságírója is bejelentette: távoznak a portáltól. Elsőként a Századvég-iratokat kiperlő Joó Hajnalka hozta nyilvánosságra döntését, amelyet azzal indokolt, hogy: „a szerkesztőség független, de az MNB lopott pénze – amiről amúgy fogalmam sem volt, sem az ízlésemmel, sem a szakmai elveimmel nem fér össze”.

Gulyás: Nem kritika, csak tény

Az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint semmi kivetnivaló nincs a Vs.hu kiadójának pályáztatás nélkül odaítélt támogatásokban. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az oldal újságírói voltak azok, akik a többi közt közérdekűadat-igénylést adtak be a jegybanki szerződésekért. „A pluralizmus és a sokszínű tájékoztatás hívei vagyunk, részemről nem kritika volt az, hogy az egyik legerősebben kormánykritikus híroldalt finanszírozza a jegybank. Csak tényként állapítom meg, amikor politikai elfogultsággal vádolják az alapítványi döntéshozatalt – ahogy Kész Zoltán programjának finanszírozása esetén is –, csupán jelzem, hogy a tények között állapítsuk meg. Miközben egyébként, ha jól látom, akkor korábban a Vs.hu közérdekűadat-kéréssel fordult a jegybankhoz az információk megszerzése érdekében” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Nyilvánosak a Századvég-akták

Az iratok kiadásáért a Vs.hu ma felmondott újságírója indított pert a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet segítségével. A nyilvánosságra hozott akták összesen huszonkét gigabájt adatot tartalmaznak, több tízezer oldal tanulmányt, amelyet a Századvégtől a kormány rendelt meg 2012 és 2014 között négymilliárd forintért.

Ötször ugyanazt

Jogvédett kiadványok – ezzel indokolták a jegybanki alapítványok, hogy ötször rendelték meg ugyanazt az elemzést Matolcsy György unokatestvérének cégétől. A Hvg.hu szerint a Szemerey Tamás vezette BanKonzult Kft.-nek havonta 750 ezer forintot fizetnek egyenként a Pallas Athéné alapítványok a globális pénzügyi trendekről szóló jelentésekért. A közpénzzel gazdálkodó szervezetek közleményükben azt írták: a kiadványra azért van szükségük, mert segíti a stratégiai és befektetési célok meghatározását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!