2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Migráció: Nem tartanak komolyabb járványtól

2015. augusztus 13., csütörtök 21:15, frissítve: péntek 15:22

A hatóságok a megnövekedett migráció ellenére sem tartanak komolyabb járványtól. Egy önkéntes gyermekorvos a Hír TV-nek azt mondta, hogy azok, akik elérték Magyarországot, strapabíró emberek, ezért tőlük nem kell tartani. Jövő héttől a Nyugati pályaudvaron is gyermekorvosi ügyelet nyílik a menekülteknek kijelölt tranzitzónában.

„Ha kétszer ennyi embert kell leszűrni, vagy háromszor ennyit, vagy mindenkit kell leszűrni, az elől sem zárkózhatunk el” – ezt mondta a kancelláriaminiszter a menekültek egészségügyi szűréséről. „Olyan betegségek is előkerülhetnek, amelyek Magyarországon nincsenek vagy csak nagyon kis arányban fordulnak elő, közegészségügyi szempontból kockázatot jelenthetnek” – hangsúlyozta.

Az ÁNTSZ írásban válaszolt a Hír TV kérdéseire. A népegészségügyi hatóság szerint a menekültek körében előforduló fertőző betegségek – például a hepatitis B vagy a szifilisz – a terjedési mód miatt nem jelentenek komoly járványügyi kockázatot. A két betegség jellemzően vérrel terjed.

Judit gyermekháziorvos a XIII. kerületben. Munka után pedig önkéntes a Keleti pályaudvaron. A televíziónk ottjártakor kezében Aisát tartotta, a kislány egy hónapos, út közben született. „Lázas, hányós, hasmenős, légúti fertőzések, bőrfertőzések… Amiből sok van, az például a vesebetegségek, vesegörcsök tömegével” – mondta Mogyorós Judit.

De komoly járványtól szerinte sem kell tartani Magyarországon. „Nyilvánvalóan mindenféle fertőző betegségek előfordulhatnak, ennyi ember között statisztikailag nem fordulhat elő, hogy ne legyenek fertőzések. Úgy hiszem, hogy azok, akik ideértek élve, azok nagyon strapabíró emberek, útközben biztos, hogy nem kaptak súlyos fertőzést, mert akkor nem értek volna Magyarországra” – hangsúlyozta az orvos.

A Keleti pályaudvaron kialakított tranzitzónában mobil rendelő is van, de oda – személyiségi és egyéb okokból – a sajtót nem engedték be. „Várhatóan a jövő hét második felétől, a Nyugati pályaudvaron megnyílandó tranzitban heti öt nap lesz gyermekorvosi ügyeletünk esténként, és ügyeletenként két-két gyermekorvos. Illetve megfelelő szakápolókkal, ők egyébként valószínű, hogy nemcsak a gyerekeket fogják ellátni, hanem a helyszínre érkező összes rászorulót” – mondta Zsohár Zsuzsanna.

A Keleti pályaudvar tranzitzónájában a szokottnál többen voltak. Főleg családok kisgyermekekkel. A bevándorlási hivataltól szintén írásban kaptunk választ. Ők azt írták: eddig nem fordult elő komolyabb fertőzés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!