2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mi történne, ha bűncselekménnyé nyilvánítanák?

2015. augusztus 10., hétfő 06:55, frissítve: péntek 15:26

Nagyon leterhelheti a bíróságokat, ha a kormány tervei szerint valóban bűncselekménynek nyilvánítják az illegális határátlépést – mondta a Hír TV által megkérdezett ügyvéd. Lázár János július közepén jelentette be, hogy a kormány a Btk. módosítását kezdeményezi az ügyben. Rogán Antal pedig pénteken jelentette be, hogy a szerb határon épülő kerítés megrongálása is nyilvánuljon bűncselekménynek, amely akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

Július közepén jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy szigorúbban bírálnák el az illegális határátlépést. „Az illegális határátlépés bűncselekményként kerüljön definiálásra és ne szabálysértésként” – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Pénteken pedig, miután migránsok egy csoportja átvágta az épülő kerítést, a Fidesz frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy a határzár megrongálása is bűncselekménynek számítson. „Ha ez tényleg bűncselekmény lesz, ráadásul mondjuk olyan, hogy bűntett és tárgyalni kell benne, nem lehet tárgyalás mellőzésével eldönteni a büntetés kiszabását, akkor ez nagyon leterhelné a bíróságokat, különösen azokat, amelyek a határ mentén vagy a határ közelében vannak. Pláne, hogyha még a határon elhelyezett kerítésnek a megrongálása is bűncselekmény lesz, akkor az még inkább leterheli a bíróságokat. Hozzáteszem, a rongálás most is bűncselekmény bizonyos értékhatár fölött” – fogalmazott Futó Barnabás ügyvéd.



Futó Barnabás arra számít, hogy a kabinet olyan módosítást nyújt be, amely kimondottan a határzár megrongálására vonatkozik majd. A szocialista Gúr Nándor felesleges pénzkidobásnak tartja a kormány intézkedéseit, szerinte a kerítést át sem kell vágni, mert meg lehet kerülni. „Most, hogy büntetőjogi kategória alanyává válik az, aki ezt sérti, hát, ez a kormánynak a lehetősége, hogy ezt megtegye. Én azt gondolom, hogy nem ezt az utat, messze nem ezt az utat kellene járni” – nyilatkozta az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az új Btk-ban az embercsempészet is szigorúbb elbírálás alá esik, de ez az önkéntes segítőket nem érinti. Az alapvető humanitárius segítségnyújtás ugyanis törvényesen végezhető. „Élelemmel ellátni, itallal ellátni, akár egy éjszakára saját otthonába befogadni bárkinek szabad bárki menedékkérőt, amennyiben ezt ellenszolgáltatás nélkül teszi” – szögezte le Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid sajtófelelőse.

Nem kötelezhetőek rá

Becslések szerint jelenleg tízezer migráns van Budapesten. Számukra tranzitzónákat épít ki a főváros a pályaudvarok mellett, egyet szombaton a Keletinél már át is adtak, és amit egy nap alatt félezren vettek igénybe.

A terület használatára senkit nem lehet kötelezni, de a migránsok itt tisztálkodhatnak, ivóvizet, ennivalót kapnak és önkéntesek segítik továbbutazásukat. A pályaudvarok között külön BKV-buszok szállítják a menekülteket. Az állami televízió úgy tudja: a Déli pályaudvarnál szerdán, a Nyugatinál pedig hét végéig nyílhatnak meg az újabb tranzitzónák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!