2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megállapodtak: Brüsszel jelentős összeget utal

2016. április 8., péntek 10:06, frissítve: péntek 10:55

Az előző uniós ciklusban befagyasztott 775 milliárd forintnyi fejlesztési pénz csaknem kétharmadát átutalja Brüsszel Magyarországnak – erről állapodott meg tegnap Lázár János és az unió regionális politikáért felelős biztosa. A jelenlegi uniós ciklusban viszont még egy fillért sem kapott Magyarország. A Miniszterelnökség korábban azt mondta: az év második felében ezek a kifizetések is megindulhatnak.

Cégvezetőktől, érdekképviseletektől, szakmai szervezetektől kért ötleteket tavaly ősszel az uniós pénzek elköltésére a Miniszterelnökség vezetője. „Akkor van értelme gazdaságfejlesztésre fordítani az európai uniós forrásokat, ha a gazdaság szereplőinek a szempontjai, érdekei érvényesülnek és a gazdaság szereplői fel tudják használni ezeket a forrásokat” – szögezte le Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János sokszor elmondta, hogy 2014 és 2020 között 12 000 milliárd forintot kap Magyarország az Európai Uniótól. Arról viszont a miniszter nem beszélt, hogy az idén márciusig egyetlen forint nem érkezett Brüsszelből. Erről a Magyar Nemzetben lehetett olvasni a napokban. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) honlapján több pályázat mellett is az áll, hogy Felfüggesztve. Az illetékes államtitkár azt állítja, hogy a döntés oka nem a pénzhiány.

„Az első kiírásokra már beérkezett pályázatok tapasztalatai alapján dolgozzuk át a Ginop programokat, hogy még hasznosabbak, még értékesebbek legyenek. Három vagy négy pályázat még áprilisban mindenféleképpen megnyílik, a többi meg fog nyílni június végén, július elején” – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A kormány a 2018-as választásokig az összes uniós pénzt lekötné, a pályázatok kiírásának határideje 2017 júniusa.

A fejlesztéseket irányító Miniszterelnökség munkájával viszont Brüsszel elégedett Lázár János szerint.

„Az EU-s fejlesztési pénzek főnöke megdicsérte Magyarországot, kiemelkedően jó munkát végeznek a kollégáink, és a magyar fejlesztési ügyek jól állnak” – fogalmazott Lázár János.

Lázár János bejelentette, hogy az előző fejlesztési ciklus legnagyobb vitáját lezárta a kormány Brüsszellel. Az útépítésekre szánt, de visszatartott támogatásból így százmilliárdokat utalhat hamarosan az EU Magyarországnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!