2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Marad Törökország utazási besorolása

2016. július 16., szombat 15:44, frissítve: szombat 17:37

Magyarország a leghatározottabban elítéli a törökországi puccskísérletet – mondta a külügyi és külgazdasági miniszter a Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter szerint az éjszakai történéseket az elkövetés módja és az áldozatok száma alapján terrorcselekménynek is lehet nevezni. A puccskísérletnek nincs magyar áldozata vagy sérültje. Reggelig 175 ember kért konzuli védelmet.

Változatlan, azaz 2-es fokozatú maradt Törökország utazási besorolása az éjjel történt katonai puccskísérlet után. A fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozik több másik, szintén népszerű úti cél, így például Thaiföld is. Az utazási irodák adatai szerint viszont – teljesen érthető módon – vannak, akik most módosítanának törökországi foglalásaikon.

„Ez nem arról szól, hogy most rosszul jár, jól jár, hanem más megoldást vagyunk kénytelenek az adott helyzetben találni.” – Az egyik nagy utazásszervező cégnél minden utasnak igyekeznek gyors és gazdaságos megoldást találni, akár az időpontot, akár a helyszínt szeretné módosítani. „Adott esetben lehet, hogy a másik szolgáltatás, amit választ most, az többe vagy kevesebbe kerül. Annak megfelelően a különbözetet vagy visszafizetjük, vagy pedig pluszban ráfizeti az utas. Egy konkrét példával élve Bulgáriába utazik el egy család, ahelyett hogy Törökországba menne. Ennek a megoldásán dolgozunk most” – nyilatkozta Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője.

Ha viszont valaki lemondja a már lefoglalt törökországi nyaralást, annak nem jár kártérítés. „Ez azt jelenti, hogy az általános szerződéses feltételek vannak érvényben. Úgyhogy, ha valaki lemondaná a nyaralását, természetesen megteheti, ugyanakkor kötbér megfizetése mellett. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy a török riviéra nagy távolságban van Isztambultól és Ankarától, és az elmúlt napokban békéről, nyugalomról számoltak be az ottaniak” – jegyezte meg Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Egy másik cég csoportja várhatóan vasárnap repül haza Antalya térségéből. A Hír TV-nek nyilatkozó utazási szakember arra számít, addigra teljesen rendeződik a helyzet Törökországban. És akárcsak a hazaút, a következő csoportok kiutazása is zavartalan lesz. „A mostani hírek szerint minden rendben van Antalya térségében. A vendégekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Szerencsére a mi utasaink körében nincs pánikhelyzet. Mindössze egy-két utas telefonált, de őket is sikerült megnyugtatni, hogy minden rendben van. A Kartago Tours utasait a holnapi nap folyamán fogjuk majd hazautaztatni. Természetesen érkezésünk is van, eddig nem törölték a járatot és reméljük, hogy minden rendben lesz. Törléseket egyelőre nem tapasztaltunk, de remélem, ez így is marad, mert meg kell nyugtassam őket, hogy minden rendben van” – nyilatkozta Bajzáth Hajnalka idegenvezető.

Kicsi az esélye, hogy külföldiekre támadnának

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a Belügyminisztériummal és a Terrorelhárítási Központtal közös szakmai egyeztetések alapján nem valószínű, hogy Törökországban bárki külföldiekre támadna.

„Ugyanakkor a hangulat felfokozott. Nyilvánvalóan mindenkinek, minden szervnek, minden erőnek az idegállapota is felfokozott. Ráadásul ugye a szabotázs vagy terrorcselekmények nem válogatnak az áldozatok között. És főleg mivel helyi idő szerint reggel negyed 7 környékén még bombázásokról adtak hírt az elnöki palota környékén, és mivel a hírek arról szólnak, hogy magas rangú katonai illetve civil vezetők tűntek el, ezért minden magyar állampolgárt, hangsúlyozom, minden magyar állampolgárt arra kérünk, hogy a lehető legnagyobb óvatossággal és megfontoltsággal járjanak el törökországi utazás tervezésekor, illetve törökországi tartózkodáskor” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető ugyanakkor a nizzaihoz hasonló terrorcselekményként értékelte a törökországi eseményeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!